preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Monte Zaro" Pula

vijesti

8. rujna - Međunarodni dan pismenosti Vijest ima dokument u privitku

Autor: Branka Sironić, 7. 9. 2021. 09:35

Međunarodni dan pismenosti UNESCO-va je inicijativa kojom se svake godine, 8. rujna, želi podsjetiti međunarodnu zajednicu na status pismenosti na globalnoj razini. Hrvatsko čitateljsko društvo tradicionalno ga obilježava stručnim skupom kojim se potiče rasprava o dobrobitima čitanja i pismenosti u hrvatskom društvu.

Ovogodišnji skup održat će se pod nazivom „Digitalna pismenost i strategije digitalne uključenosti“ a na njemu će izlaganja održati domaći i strani predavači i stručnjaci za područje pismenosti i čitanja. Gradska knjižnica i čitaonica Pula obilježit će predavanjem prof. dr. sc. Renate Šamo Je li važniji tekst ili čitatelj? (knjižničarka  Dragica Pršo) 

10 prava čitatelja Daniela Pennaca 

[više]

2.2. - Međunarodni dan zaštite močvara

Autor: Branka Sironić, 1. 2. 2021. 08:43

Palud kraj Rovinja

Međunarodni dan zaštite močvara i močvarnih staništa obilježava se 2. veljače u svim državama svijeta. Na taj dan 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru donesena je Konvencija o zaštiti vlažnih staništa, koju je do danas potpisalo više od 159 zemalja, među kojima i Hrvatska. Močvare su veoma važne zbog svojih ekoloških svojstava, funkcija i gospodarskih vrijednosti, a ubrajaju se među najugroženije ekosustave zbog isušivanja, onečišćenja i prekomjernog iskorištavanja njihovih resursa. 

Stanje vodenih staništa u Istri nije bajno. Uz močvaru Palud, pretpostavlja se da je preostalo između 1 000 i 1 500 lokvi.  Dolaskom vodovodne mreže i napuštanjem tradicionalne poljoprivrede nestala je potreba za akumuliranjem vode, a time se smanjio i broj vodenih staništa, prirodnih i umjetno izgrađenih. Na području Istre postoji tek jedna močvara -Ornitološki rezervat Palud kraj Rovinja. Međutim, njihov manjak, Istra nadoknađuje lokvama, plitkim udubinama s vodom koja presušuje tijekom sušnih razdoblja. (knjižničarka Dragica Pršo)

[više]

Nikada i nigdje više! Dan sjećanja na žrtve Holokausta

Autor: Branka Sironić, 27. 1. 2021. 08:30

27. siječnja obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Dan kada je Crvena armija 27. siječnja 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj, Ujedinjeni narodi su donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta. Središnje mjesto očuvanja sjećanja na žrtve holokausta danas je centar Yad Vashem u Jeruzalemu. Holokaust je proveo njemački nacistički režim nad šest milijuna Židova, Roma, Slavena, homoseksualaca, osoba s invaliditetom, političkim  i ratnim zarobljenicima. Među žrtvama holokausta bilo je i milijun i petsto tisuća djece. Više informacija možete potražiti na stranici Muzeja Anne Frank  ili potražite knjigu "Dnevnik Anne Frank"  u školskoj knjžnici. U našem školskom listu možete također pročitati i članak o Lei Deutsch, zagrebačkoj mladoj glumici koja je ubijena sa 16 godina na putu u Auschwitz.  (knjižničarka Dragica Pršo) 

Nikada i nigdje više!​ 

[više]

24.1. - Međunarodni dan obrazovanja

Autor: Branka Sironić, 25. 1. 2021. 12:53

Opća Skupština UN-a krajem 2018. godine proglasila je 24. siječnja Međunarodnim danom obrazovanja kako bi naglasila presudnu ulogu kvalitetnog i dostupnog obrazovanja.  Svrha obilježavanja dana posvećenog obrazovanju na međunarodnoj razini jest usmjeravanje pozornosti vlada i naroda na dostupnost obrazovanja kao sredstva za izlazak iz siromaštva. 

Obrazovanje pokreće gospodarski rast i društvenu povezanost, a ima i ključnu ulogu u rješavanju izazova s kojima se čovječanstvo suočava. Samo obrazovanjem možemo iskorijeniti siromaštvo, boriti se protiv klimatskih promjena te graditi pravednije društvo. (knjižničarka Dragica Pršo) 

"Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti kako biste promijenili svijet". (Nelson Mandela) 

[više]

16.9. Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača

Autor: Branka Sironić, 16. 9. 2020. 12:23

Pano s učeničkim radovima

“Ozonska rupa” je prvi put primijećena osamdesetih godina prošlog stoljeća, a utvrđeno je da su uzroci njenog nastanka fizikalno-kemijski procesi, u kojima plinoviti freoni i haloni razgrađuju molekule ozona. Na današnji dan obilježava se 30. obljetnica Montrealskog protokola, međunarodnog sporazuma iz 1989. g., koje je bio prekretnica. Naime, postupno ukidanje i kontrola korištenja tvari koje oštećuju ozon pomogli su u zaštiti ozonskog sloja za sadašnje i buduće generacije. 

Važan rezultat je polagani oporavak ozonske rupe na Antarktici. Projekcije pokazuju da će se ozonski sloj vratiti na razinu iz 1980. godine između 2050. i 2070. godine. Zbog svoje opće prihvaćenosti i provedbe, ovaj je protokol primjer iznimne međunarodne suradnje i možda jedan od najuspješnijih ugovora takve vrste. 

Na slici možete vidjeti predivan pano i učeničke radove na temu ozona, izrađene pod vodstvom uč. Rosane Zupičić Smoković.

Kampanja “#OzoneHeroes“, koja je počela 14. rujna, nastojat će proslaviti glavna postignuća Montrealskog protokola u zaštiti ozonskog sloja i klime. Posjeti ovu zanimljivu stranicu i saznaj dodatne informacije, a uz simpatičan kviz postani i ti Superjunak - saznaj svoje supermoći kojima doprinosiš očuvanju ozona! (Marija Crnković, psihologinja)

[više]

Arhiva naših vijesti   
 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Dan škole

 
DOKUMENTI ŠKOLE 2021./2022.
 
DOM

DRUGI OBRAZOVNI MATERIJALI 

ŠK.GOD. 2021./22. 

OBAVIJEST ZA RODITELJE: 

Popisi drugih obrazovnih materijala od 1. do 8. razreda.  

NAPOMENA: Crvenom bojom označeni su radni materijali za pomoć u učenju.​

 
Protokoli
 
Upis u srednju
 
Omoguru font

Digitalna pristupačnost svima!

Osjeti Omoguru iskustvo čitanja

Jednostavno prilagodite svaku pa i ovu web stranicu i  aplikaciju svom stilu čitanja. Dodajte u preglednik sa Chrome Web Storea besplatno.

Omoguru lab- lakše se čita!

 
Upute za Teams

Učenici i nastavnici trebaju napraviti sljedeće:

1. u tražilicu upišite Office 365 za škole ili 

2. kliknite na link: 

https://office365.skole.hr/default/login 

logirajte se pomoću

AAI@Edu.hr lozinke

3. Prihvatite uvjete (na dnu)

4. Odite na Office 365

5. Izaberite program Teams (7. u nizu) 

Detaljne UPUTE ZA RAD ZA UČITELJE

Detaljne  UPUTE ZA RAD ZA UČENIKE

 
Foto natječaj 2021.

Pobjednička fotografija 

 Foto natječaja 2021.

Priloženi dokumenti:
Foto natjecaj.mp4

 
Zaro

Pridružite nam se u stvaranju 

Digitalnog školskog lista Zaro! 

http://zaro.com.hr

 
Kutak psihologinje

Dobro došli u kutak Vaše psihologinje! 

 
Održivi razvoj

Znanje za održivo djelovanje

Skroji svoju održivu priču

Stop plastici! 

https://zzod.zelena-istra.hr/hr/

"Pokreni se, promijeni sve!"

Priloženi dokumenti:
letak os monte zaro pula.pdf

 
Školska knjižnica

Dobro došli u katalog školske knjižnice!

Pretražite cjelokupni fond knjižnice i dođite do željene knjige.

E katalog 

I na Facebook stranicu školske knjižnice!
   


 

http://lektire.skole.hr/lektire-osnovna-skola

Virtualna knjižnica 

 
Virtualni boravak
 
Zavičajna nastava

 
Autorska prava

Izjava o autorskim pravima 

Sadržaj web stranice http://www.os-mzaro-pu.skole.hr/ vlasništvo je OŠ Monte Zaro Pula. Nije dozvoljeno objavljivati sadržaje s web stranice na drugim mjestima ako o tome nije obaviještena Škola. Zlouporaba sadržaja web stranice bit će prijavljena nadležnim službama.

Web stranica  sadrži i podatke te poveznice na neke druge web stranice iz područja odgoja i obrazovanja. Sadržaji tih web stranica nisu vlasništvo OŠ Monte Zaro Pula i Škola nije odgovorna za njihovo uređivanje. (Web tim)

 
CARNET vijesti
CARNET
18.10.2021. 09:01
INFO Uspostava mrezne povezanosti – Opatija
Postovani, Danas, oko 07:30 sati ponovno je uspostavljena mrezna povezanost ustanova clanica na podrucju Opatije. Pruzatelj usluge 3t.cable d.o.o.je otklonio poteskocu. S postovanjem, The post INFO Uspostava mrezne povezanosti – Opatija appeared first on CARNET .

18.10.2021. 08:11
CARNET webinar: Informativno o implementiranoj mrežnoj infrastrukturi
U četvrtak, 21. listopada 2021. godine s početkom u 13 sati nastavljamo edukaciju korisnika sa sedmim webinarom u nizu pod nazivom "Informativno o implementiranoj mrežnoj infrastrukturi". Na ovom informativnom webinaru će ... The post CARNET webinar: Informativno o implementiranoj mrežnoj infrastrukturi appeared first on CARNET .

18.10.2021. 03:01
HITNO Prekid mrezne povezanosti na podrucju Opatije
Postovani, Danas od 01:00 sati CARNET NOC biljezi prekid mrezne povezanosti prema CARNET cvoristu u Opatiji. Uslijed prekida u ispadu je mrezna povezanost ustanova clanica na podrucju Opatija. CARNET NOC ... The post HITNO Prekid mrezne povezanosti na podrucju Opatije appeared first on CARNET .

 
E- dnevnik

 
e-Potvrde za učenike

Dragi roditelji, potvrde učenika

možete izraditi i samostalno

putem Portala e-Građani i učeničkih @skole.hr računa

na https://potvrde.skole.hr/login

 
Sigurni internet
 
Školska pravila

  • Prihvaćamo druge u igru i pomažemo im.
  • Pristojno komuniciramo i o drugima govorimo samo dobro.
  • Sukobe rješavamo razgovorom i prijavljujemo svako nasilje.
  • Poštujemo različitosti i tuđe stvari. 
  • Čuvamo okoliš škole.
  • Poštujemo Kućni red škole. 

Vrijednosti: prijateljstvo, pristojnost, ravnopravnost, tolerancija i poštovanje 

(Vijeće učenika)

 
OBAVIJEST

Ljubazno molimo

zaposlenike škole roditelje 

i posjetitelje da

se pridržavaju

odluka Školskog odbora,

Učiteljskog vijeća,

Vijeća roditelja 

EKO odbora te

ne parkiraju

 školskom dvorištu

 za vrijeme održavanja

nastave 

zbog sigurnosti i slobode

učeničkog  kretanja

na odmorima

i nastavi TZK-a.

Izuzetak: domar škole, 

dostava za školsku kuhinju,

majstori po pozivu,

školska liječnica.

(uprava škole) 

Slikovni rezultat za hvala

 
Partneri

 

 
Korisni linkovi

Virtualna knjižnica OŠ Monte Zaro Pula 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja 

Usluge koje pruža CARNet dostupne su uz primjenu
elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr kojeg možete dobiti u tajništvu škole.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 14. 10. 2010.

Ukupno: 1055097
Ovaj mjesec: 1488
Ovaj tjedan: 181
Danas: 73
 
Finalisti
 
 > Školska knjižnica  > Kalendar
CMS za škole logo
Osnovna škola "Monte Zaro" Pula / Boškovićev uspon 24, HR-52100 Pula / os-mzaro-pu.skole.hr / ured@os-mzaro-pu.skole.hr
preskoči na navigaciju