preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Monte Zaro" Pula

vijesti

Ovisnost o video igricama - rezultati školske ankete Vijest ima dokument u privitku

Autor: Branka Sironić, 4. 12. 2020. 11:06

U današnje vrijeme gotovo svi imaju dostupan internet, a samim time i uređaju na kojima se mogu igrati igrice. Sve mlađa i mlađa djeca uče uspješno operirati raznim ekranima, igraju igre, gledaju crtane filmove, slušaju pjesmice. Premda se na prvu ne čini osobito problematičnim što djeca u najranijoj dobi imaju pristup tehnologiji, znanost nas upozorava da to itekako utječe i mijenja način na koji njihovi mozgovi funkcioniraju i razvijaju se. Naravno, nemaju svi koji igraju igrice problem s razvojem svojih potencijala ili s ovisnošću o istima, ali ponekad je granica jako tanka i ovu temu svakako treba dublje istražiti. Ovisnosti o video igrama već je poprimila široke razmjere u svim modernim državama svijeta. Brojna istraživanja pokazuju kako prekomjerno igranje igara ima negativne posljedice na mozak. Zanimalo nas je kako učenici naše škole doživljavaju video igre, postoje li znakovi za uzbunu i potrebu da se o ovoj temi češće govori. U prilogu možete pročitati rezultate, a uskoro u školskom listu Zaro i pročitati duži članak na ovu temu. (psihologinja Marija Crnković)

[više]

PU Istarska darivala učenike odabrane za najbolji slogan protiv ovisnosti

Autor: Branka Sironić, 4. 12. 2020. 10:53

PU Istarska dostavila je u našu školu darove za dvojicu učenika, čiji slogani su ušli u izbor među 12 najboljih ove godine. Učenicima su predani svijetleća narukvica i privjesak za slogan.

Lucas Cipolla 7.b: „Drži od droge socijalnu distancu, da ne padneš pod neku supstancu.“

Korado Lanča 7.a: „Samo reci ne!“

Čestitke učenicima! (psihologinja Marija Crnković)

[više]

Mjesec borbe protiv ovisnosti u Istarskoj županiji - slogani na radio postajama

Autor: Branka Sironić, 25. 11. 2020. 13:13

15. studenog započelo je tradicionalno obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti u Istarskoj županiji. Kroz niz preventivnih aktivnosti cilj će biti upozoriti širu javnost, osobito djecu i mlade na zloupotrebu sredstava ovisnosti, ali i inspirirati društvo u cjelini na borbu protiv te moderne pošasti.

Učenici naše škole sudjelovali su u nagradnom natječaju PU Istarske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Gradskog društva Crvenog križa Pule. Slogani dvoje učenika naše škole odabrani su među 12 najbolji i kao takvi će biti emitirani javno putem radio postaja. 

Pohvaljujemo sve učenike koji su se priključili ovom simpatičnog i kreativnom natječaju, a posebno pohvaljujemo nagrađene:

Lucas Cipolla 7.b: „Drži od droge socijalnu distancu, da ne padneš pod neku supstancu.“

Korado Lanča 7.a: „Samo reci ne!“

Osim toga, pohvaljujemo i našu vrijednu učiteljicu likovne kulture koja je pripremila izložbu radova učenika na temu ovisnosti u holu škole. Učeničke ideje i interpretacije ove teme su doista jako zanimljive! Bravo! (Marija Crnković, stručna suradnica psihologinja)

[više]

Bogatstvo komunikacije

Autor: Branka Sironić, 9. 11. 2020. 11:41

AAK ili alternativna i augmentativna komunikacija odnosi se na strategije koje mogu poboljšati komunikaciju ili pružiti potpuno drugačija sredstva komunikacije. Ova vrsta komunikacije može biti potpomognuta (koristimo dodatan alat – npr. komunikacijska knjiga ili komunikator) ili ne potpomognuta (nema potrebe za alatom – npr. znakovni jezik ili geste).

Kada to pogledate iz te perspektive, svi mi kroz dan koristimo AAK – pišemo poruke, tipkamo na računalo, pišemo na papir i koristimo geste. Ukoliko neka osoba nema razvijen govor ili je teško razumljiva svojoj okolini, a možda se i sama teško izražava, dodatni alati poput komunikatora, komunikacijskih knjiga te aplikacija, mogu postati sredstvo komunikacije te osobe.

Komunikacija je dio naše ljudskosti, dok komuniciramo mi prepričavamo i komentiramo, pregovaramo i opisujemo, dijelimo ideje i zahtijevamo, govorimo o svojim potrebama, pitamo, radimo izbore, tražimo pomoć, izražavamo emocije, pozdravljamo… dijelimo sebe i povezujemo se s drugima gradeći odnose. Stoga je nužno svakoj osobi omogućiti da se izrazi bilo kada, bilo gdje, o bilo kojoj temi i s bilo kojim sugovornikom.

U našoj školi nekoliko učenika koristi sredstva AAK. Kada vidite drugo dijete ili odraslog s komunikatorom, komunikacijskom knjigom ili nekim drugim oblikom AAK, sjetite se da je on glas te osobe, nije igračka i nije zabava – nego glas. I taj glas jednako vrijedi, treba se čuti i uvažiti, kao i bilo koji drugi oblik komunikacije. Budite nježno znatiželjni i strpljivi kada komunicirate s korisnicima AAK - vidjet ćete kakvo bogatstvo ćete dobiti zauzvrat. (Marija Crnković, stručna suradnica psihologinja)

[više]

Mentalno zdravlje važnije no ikada!

Autor: Branka Sironić, 12. 10. 2020. 11:15

10.10. obilježen je Svjetski dan mentalnog zdravlja. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji ukoliko smo mentalno zdravi mi ostvarujemo vlastite sposobnosti, svakodnevno se uspješno nosimo sa stresom i pridonosimo široj zajednici jer na poslu radimo učinkovito i produktivno. Dakle, biti mentalno zdrav ne znači samo „ne biti mentalno bolestan“, nego obuhvaća više razine funkcioniranja čovjeka kao ljudskog bića koje ima potrebe i može ostvariti svoje potencijale. Ukoliko u našoj okolini postoje nepovoljne okolnosti ili ih mi sami stvaramo uključujući se u rizična ponašanja, vrlo je izgledno da će nam se pojaviti određene teškoće sa mentalnim zdravljem. Ravnateljica Branka Sironić i rehabilitatorica Karin Bolković Fornažar su uoči Svjetskog dana zdravlja 9. listopada 2020. sudjelovale na online predavanju Grada Zagreba i Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba pod nazivom "Povezani za dobrobit djece: Mulltidisciplinarni pristup u dijagnostici i tretmanu traume u djetinjstvu u obiteljskom okruženju". Predavanja su održavali međunarodno priznati stručnjaci iz Europe i Hrvatske iz područja zdravstva, socijalne skrbi, obrazovanja, policije, pravosuđa i akademske zajednice. (Marija Crnković, psihologinja) 

Više pod opširnije. 

[više]

Kutak psihologinje

Autor: Branka Sironić, 15. 9. 2020. 09:02

Poštovani učenici i roditelji/skrbnici,
 
U ovoj tablici možete pronaći osnovne informacije o neposrednom radu stručne suradnice psihologinje u virtualnom okruženju. Navedeni su vam kontakt broj mobitela i kontakt email, na koje se možete javiti i dogovoriti termin.
Psihološko testiranje u svrhu procjene psihozifičkog stanja odvijat će se u popodnevnim satima po posebnom rasporedu (i po potrebi) u dogovoru s Predsjednicom Povjerenstva.

Navratite povremeno u psihološki kutak, očekuju vas razni zanimljivi članci, preporuke i drugi korisni materijali, vezani uz mentalno zdravlje djece i odraslih.

Čuvajte sebe i jedni drugi!

Marija Crnković, dipl. psih. – prof

PON

UTO

SRI

ČET

PET

1000-1330

800-925 nastava u Ekonomskoj školi

Termin za učenike

950-1315

1500-1625 nastava u Gimnaziji

 

1400-1440 nastava u Strukovnoj školi

 

800-1400

Termin za učenike

800-1315

Termin za roditelje/skrbnike

1320-1400

1400-1440 nastava u Strukovnoj školi

 

1400-1440 nastava u Strukovnoj školi

1500-1625 nastava u Gimnaziji

 

800-1100

Termin za učenike

800-1030

Termin za roditelje/skrbnike

1035-1100

1115-1240 nastava u Gimnaziji

 

Termine je potrebno dogovoriti ranije (razrednici ili roditelji/skrbnici) putem emaila ili telefona (poziv/sms).

KONTAKT BROJ: 099/31 27 824

KONTAKT EMAIL: marija.crnkovic7@skole.hr

[više]

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Dan škole

 
Omoguru font

Digitalna pristupačnost svima!

Osjeti Omoguru iskustvo čitanja

Jednostavno prilagodite svaku pa i ovu web stranicu i  aplikaciju svom stilu čitanja. Dodajte u preglednik sa Chrome Web Storea besplatno.

Omoguru lab- lakše se čita!

 
Znanje za održivo djelovanje

https://zzod.zelena-istra.hr/hr/

"Pokreni se, promijeni sve!"

Priloženi dokumenti:
letak os monte zaro pula.pdf

 
Kalendar
« Prosinac 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 
Protokoli
 
Kutak psihologinje

Dobro došli u kutak Vaše psihologinje! 

 
DOM

DRUGI OBRAZOVNI MATERIJALI

OBAVIJEST ZA RODITELJE: 

Popisi drugih obrazovnih materijala od 1. do 8. razreda.  

Navedene cijene preuzete su iz odobrenih Kataloga iz 2014., 2019. i 2020. godine. 

Napomena za likovne mape s kolažem od 5. do 8. razreda: 

Umjetnost i ja 5. i 6. razred, Umjetnost i ja 7. i 8. razred (Školska knjiga; 59,00 kn) 

(zadnja izmjena: 15.7.2020.) 

 
Zaro

Pridružite nam se u stvaranju 

Digitalnog školskog lista Zaro! 

http://zaro.com.hr

 
Školska knjižnica

Dobro došli u katalog školske knjižnice!

Pretražite cjelokupni fond knjižnice i dođite do željene knjige.

E katalog 

I na Facebook stranicu školske knjižnice!
   


 

eLektire

 

 

 

http://lektire.skole.hr/lektire-osnovna-skola

Virtualna knjižnica 

 
Virtualni boravak
 
Zavičajna nastava

 
Upute za Teams

Učenici i nastavnici trebaju napraviti sljedeće:

1. u tražilicu upišite Office 365 za škole ili 

2. kliknite na link: 

https://office365.skole.hr/default/login 

logirajte se pomoću

AAI@Edu.hr lozinke

3. Prihvatite uvjete (na dnu)

4. Odite na Office 365

5. Izaberite program Teams (7. u nizu) 

Detaljne UPUTE ZA RAD ZA UČITELJE

Detaljne  UPUTE ZA RAD ZA UČENIKE

 
CARNET vijesti
CARNET
04.12.2020. 14:01
INFO Ponovno uspostavljena mrezna povezanost na podrucju Varazdinske zupanije
Postovani, Danas, oko 11:20 sati, otklonjen je problem s opskrbom elektricnom energijom zupanijskog cvorista u Varazdinu te je na podrucju Varazdinske zupanije ponovno uspostavljena mrezna povezanost. Srdacan pozdrav, — Mrezni ... The post INFO Ponovno uspostavljena mrezna povezanost na podrucju Varazdinske zupanije appeared first on CARNET .

04.12.2020. 14:01
HITNO Prekid mrezne povezanosti – Varazdinska zupanija
Postovani, Uslijed prekida opskrbe elektricnom energijom nasih uredjaja u zupanijskom cvoristu u Varazdinu doslo je do prekida mrezne povezanosti prema ustanovama na podrucju Varazdinske zupanije. CARNET NOC nema informaciju koliko ... The post HITNO Prekid mrezne povezanosti – Varazdinska zupanija appeared first on CARNET .

04.12.2020. 11:01
INFO Najava radova – HT – Brodsko-posavska zupanija – 08.12.2020.
Postovani, U utorak, 8. prosinca 2020. izmedju 00:00 i 02:00 sati, uslijed radova na mreznoj infrastrukturi Hrvatskog Telekoma doci ce do prekida mrezne povezanosti prema ustanovama na podrucju Brodsko-posavske zupanije ... The post INFO Najava radova – HT – Brodsko-posavska zupanija – 08.12.2020. appeared first on CARNET .

 
Autorska prava

Izjava o autorskim pravima 

Sadržaj web stranice http://www.os-mzaro-pu.skole.hr/ vlasništvo je OŠ Monte Zaro Pula. Nije dozvoljeno objavljivati sadržaje s web stranice na drugim mjestima ako o tome nije obaviještena Škola. Zlouporaba sadržaja web stranice bit će prijavljena nadležnim službama.

Web stranica  sadrži i podatke te poveznice na neke druge web stranice iz područja odgoja i obrazovanja. Sadržaji tih web stranica nisu vlasništvo OŠ Monte Zaro Pula i Škola nije odgovorna za njihovo uređivanje. (Web tim)

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 14. 10. 2010.

Ukupno: 1019305
Ovaj mjesec: 867
Ovaj tjedan: 1101
Danas: 50
 
Finalisti
 
E- dnevnik

 
Upisi u srednju

www.upisi.hr

 
Sigurniji internet
 
Školska pravila

  • Prihvaćamo druge u igru i pomažemo im.
  • Pristojno komuniciramo i o drugima govorimo samo dobro.
  • Sukobe rješavamo razgovorom i prijavljujemo svako nasilje.
  • Poštujemo različitosti i tuđe stvari. 
  • Čuvamo okoliš škole.
  • Poštujemo Kućni red škole. 

Vrijednosti: prijateljstvo, pristojnost, ravnopravnost, tolerancija i poštovanje 

(Vijeće učenika)

 
OBAVIJEST

Ljubazno molimo

zaposlenike škole roditelje 

i posjetitelje da

se pridržavaju

odluka Školskog odbora,

Učiteljskog vijeća,

Vijeća roditelja 

EKO odbora te

ne parkiraju

 školskom dvorištu

 za vrijeme održavanja

nastave 

zbog sigurnosti i slobode

učeničkog  kretanja

na odmorima

i nastavi TZK-a.

Izuzetak: domar škole, 

dostava za školsku kuhinju,

majstori po pozivu,

školska liječnica.

(uprava škole) 

Slikovni rezultat za hvala

 
Dokumenti
 
Korisni linkovi

Virtualna knjižnica OŠ Monte Zaro Pula 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja 

Usluge koje pruža CARNet dostupne su uz primjenu
elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr kojeg možete dobiti u tajništvu škole.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Partneri

 

 
 > Kutak psihologinje
CMS za škole logo
Osnovna škola "Monte Zaro" Pula / Boškovićev uspon 24, HR-52100 Pula / os-mzaro-pu.skole.hr / ured@os-mzaro-pu.skole.hr
preskoči na navigaciju