preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Monte Zaro" Pula

Login
e-Dnevnik

Školska knjižnica

Dobro došli u katalog školske knjižnice!

Pretražite cjelokupni fond knjižnice i dođite do željene knjige.

E katalog 

I na Facebook stranicu školske knjižnice!
   


 

 

eLektire

 

 

 

http://lektire.skole.hr/lektire-osnovna-skola

"Zaro"

Digitalni školski list "Zaro"

 

 

 

 

http://zaro.com.hr

YouTube kanal OŠ Monte Zaro Pula

Upisi u srednju

www.upisi.hr

 

Autorska prava

Izjava o autorskim pravima 

Sadržaj web stranice http://www.os-mzaro-pu.skole.hr/ vlasništvo je OŠ Monte Zaro Pula. Nije dozvoljeno objavljivati sadržaje s web stranice na drugim mjestima ako o tome nije obaviještena Škola. Zlouporaba sadržaja web stranice bit će prijavljena nadležnim službama.

Web stranica  sadrži i podatke te poveznice na neke druge web stranice iz područja odgoja i obrazovanja. Sadržaji tih web stranica nisu vlasništvo OŠ Monte Zaro Pula i Škola nije odgovorna za njihovo uređivanje. (Web tim)

E-knjige

           

OBAVIJEST

Ljubazno molimo zaposlenike škole, roditelje i posjetitelje da se pridržavaju odluka Školskog odbora, Učiteljskog vijeća, Vijeća roditelja  i EKO odbora te ne parkiraju školskom dvorištu za vrijeme održavanja nastave zbog sigurnosti i slobode učeničkog kretanja na odmorima i nastavi TZK-a. Izuzetak: domar škole, dostava za školsku kuhinju, majstori po pozivu, školska liječnica. (uprava škole) 

Slikovni rezultat za hvala

Tražilica
Školska pravila

 • Prihvaćamo druge u igru i pomažemo im.
 • Pristojno komuniciramo i o drugima govorimo samo dobro.
 • Sukobe rješavamo razgovorom i prijavljujemo svako nasilje.
 • Poštujemo različitosti i tuđe stvari. 
 • Čuvamo okoliš škole.
 • Poštujemo Kućni red škole. 

Vrijednosti: prijateljstvo, pristojnost, ravnopravnost, tolerancija i poštovanje 

(Vijeće učenika, 29.9.2017.)

Brojač posjeta
Ispis statistike od 14. 10. 2010.

Ukupno: 962139
Ovaj mjesec: 904
Ovaj tjedan: 110
Danas: 59
Zakon
Lista linkova je prazna
Korisni linkovi

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta 

Usluge koje pruža CARNet dostupne su uz primjenu
elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr kojeg možete dobiti u tajništvu škole.

 

 

 

Srce: Centar za e-učenje

 

 

 

 

 

Kalendar

Kalendar događanja, blagdana, obljetnica

Igre online

Carnet vijesti
Novosti i press kutak :: Novosti :: Vijesti
05.11.2018. 10:07
Poziv na predstavljanje: Stare lektire u novome ruhu
U okviru Informativnog utorka, CARNET će predstaviti 72 nove inačice e-Lektira koje su objavljene na istoimenom portalu. Predstavljanje će se održati u utorak, 6. studenoga 2018. godine, u 10 sati u prostoru Gradske knjižnice na Starčevićevom trgu 4.

31.10.2018. 12:50
Održan okrugli stol "Ususret europskoj godini kibernetičke sigurnosti“
Prijevare putem interneta, računalne ucjene (ransomware), socijalni inženjering (phishing) i lažne vijesti (fakenews) samo su neke od tema o kojima se raspravljalo jučer na okruglom stolu "Ususret europskoj godini kibernetičke sigurnosti“ u organizaciji Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET, a u sklopu Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti. 

25.10.2018. 12:17
Otvorene prijave na CUC 2018
Prijave na 20. CARNET-ovu korisničku konferenciju CUC 2018 su OTVORENE i traju do 5. studenoga u 23:59 sati. 

25.10.2018. 11:34
Održan četvrti hrvatski Forum o upravljanju internetom (CRO-IGF)
U četvrtak, 25. listopada 2018. godine u prostorijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture održan je četvrti po redu hrvatski Forum o upravljanju internetom (CRO-IGF).  

24.09.2018. 14:45
Objavljen preliminarni program 20. CARNET-ove korisničke konferencije CUC 2018
Objavljen je preliminarni program 20. CARNET-ove korisničke konferencije CUC 2018 koja će se pod nazivom “CUC20: mreža ideja” održati od 21. do 23. studenoga 2018. godine u Konvencijskom centru Šibenik.

vijesti
eLektire od 1. do 8. razreda
Branka Sironić / datum: 12. 9. 2018. 08:58

Na inicijativu i uz potporu Ministarstva obrazovanja i znanosti, a u realizaciji "Bulaja naklade" i Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet, na stranici eLektire objavljuju se cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obvezne školske lektire i šire. Knjige su besplatne i dostupne učenicima i studentima, te njihovim nastavnicima i profesorima. Pod opširnije imate popis lektire koje možete čitati u digitaliziranom obliku na stranicama CARNeta na linku http://lektire.skole.hr/lektire-osnovna-skola, a više o samom projektu možete pročitati na http://lektire.skole.hr/stranica/o-projektu-elektire​ (knjižničarka mentorica Dragica Pršo)


[OPŠIRNIJE]Čestitamo Emini na pobjedi!
Branka Sironić / datum: 6. 11. 2018. 13:03
Emina :-)

Nacionalni kviz za poticanje čitanja on-line povodom Mjeseca hrvatske knjige provodi se svake godine u narodnim i školskim knjižnicama diljem Hrvatske. Tema kviza u 2018. godini bila je Do baštine na krilima mašte 

U kvizu je sudjelovala i naša Emina koja je ispunila ON-LINE UPITNIK nakon što je pročitala predviđene tri knjige ("Sve o Evi" N. Lončar, "Andautonac" S. Babić-Višnjić i "Na krilima mašte" M. Rundek). Pobjednici kviza su svi učenici koji su točno ispunili kviz. (knjižničarka mentorica Dragica Pršo)

                              


[OPŠIRNIJE]Međunarodni bookmark projekt u školskoj knjižnici
Branka Sironić / datum: 17. 10. 2018. 09:13
Prošlogodišnji straničnici iz Kine

Kao i svake školske godine povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica (ISLM), Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL) organizira projekt razmjene straničnika između školskih knjižnica  iz cijeloga svijeta. Školska knjižnica kontinuirano zadnjih 8 godina provodi ovaj projekt u suradnji s učiteljicama engleskoga jezika. Do sada smo surađivali sa školama iz Indije, Australije, Mađarske, Irske i Kine. Učenici 4. i 5. razreda razmijenit će svoje izrađene straničnike s vršnjacima iz Kine, točnije Hong Konga CCC Kei Wan Primary School (Aldrich Bay).  Veselim se zajedničkoj izradi kreativnih straničnika! (knjižničarka mentorica Dragica Pršo) 


[OPŠIRNIJE]Glazbena predstava "Od tišine do glazbe"
Branka Sironić / datum: 16. 10. 2018. 12:25

Na poziv naše knjižničarke učenici 5., 6., i 7. razreda uživali su u zabavnoj i edukativnoj glazbenoj predstavi u pratnji ravnateljice, učiteljice i učitelja glazbene kulture Štefice Čeh i  Josipa Saveskog. 
Glumac Ivan Đuričić i glazbenik Domagoj Mokrović dočarali su na zanimljiv i zabavan način povijest glazbe, od klasične do moderne glazbe, od jazz-a do popa i od narodne glazbe do šansone. Učenicima se predstava jako svidjela te su izvođače na kraju nagradili velikim pljeskom. (Josip Saveski, učitelj glazbene kulture)
Više o predstavi na:   https://www.youtube.com/channel/UCUSW7x8db8B6UrBGUk_X2JQ​


[OPŠIRNIJE]Digitalni školski list "Zaro"
Branka Sironić / datum: 12. 10. 2018. 10:11
Prvi logo školskog lista (autor S. Grgić)

Učenici i učitelji naše škole uređuju školski list "Zaro" od 1994. godine. Prvi broj lista uredili su tadašnji učenici s učiteljima Dubravkom Švigir i Vedranom Bišićem, pa učiteljice Snježana Lalić, Jasna Kovač i knjižničarka Dina Kuhar do 2000. godine kada je uredništvo preuzela knjižničarka Dragica Pršo. "Zaro" je izlazio u tiskanom obliku do 2010. godine. Tada smo se odlučili okušati u online novinarstvu te smo na početku imali školski list na webu škole da bi od 2014. godine krenuli s prvim Digitalnim školskim listom "Zaro".

Svake godine sudjelujemo na županijskom LiDraNu te smo 2016. godine i nagrađeni  pozivom na državnu smotru. Ove godine uredništvu se pridružila učiteljica Paola Živolić Zec. Čitajte nas na http://zaro.com.hr/ (knjižničarka mentorica Dragica Pršo) 


[OPŠIRNIJE]Pristup audio knjigama Hrvatske knjižnice za slijepe
Branka Sironić / datum: 9. 10. 2018. 09:00

Učlanjenjem u Hrvatska knjižnica za slijepe omogućili smo svim učenicima s teškoćama pristup audio knjigama iz njihovog fonda. Molimo roditelje čija se djeca školuju po individualiziranom i prilagođenom programu da se obrate knjižničarki i rehabilitatorici za više informacija.  📚

(knjižničarka mentorica Dragica Pršo) 


[OPŠIRNIJE]Edutorij - znanje na jednom mjestu
Branka Sironić / datum: 9. 10. 2018. 08:19
 https://edutorij.e-skole.hr

U sklopu nacionalnog pilot projekta "e-Škole" : uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola", kojeg pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja provodi Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet s partnerima, razvijeno je 16 digitalnih obrazovnih sadržaja (DOS-ovi) za kemiju, biologiju, fiziku i matematiku. Materijale mogu koristiti učenici, učitelji i roditelji 7. i 8. razreda osnovnih škola te 1. i 2. razreda srednjih škola. 

Digitalni obrazovni sadržaj je sadržaj namijenjen korištenju u obrazovanju te sadrži sve multimedijalne elemente. To nisu udžbenici niti njihova zamjena, već se u njima razvijaju e-Škole kako bi  potaknuli primjenu informacijsko-komunikacijske tehnologije u učenju i poučavanju.  Ti isti digitalni obrazovni sadržaji idu niz ruku sa STEM predmetima jer potiču eksperimentalno učenje, problemsko učenje i istraživanje.  Više informacija o projektu i o materijalima imožete pronaći na  linku digitalne knjižnice Edutorija na linku https://edutorij.e-skole.hr   (knjižničarka mentorica Dragica Pršo) 

P.S. Pod opširnije imate još sličnih portala i web stranica s obrazovnim sadržajima. 


[OPŠIRNIJE]Humanitarna akcija "Jedna za druge"
Branka Sironić / datum: 26. 9. 2018. 08:59

Udruga "Naš san njihov osmijeh" organizira 9. humanitarnu akciju "Jedna za druge"  čiji je cilj prikupljanje što više namirnica i higijenskih sredstava prema principu  JEDAN UČENIK- JEDNA PROIZVOD. Ovim putem pozivamo sve Vas da nam se pridružite u prikupljanju donacija kako bi pomogli potrebitima, ali i kako bi promicali humanost, dobrotu i ljubav prema drugima, te potakli volonterski rad kod učenika. Potražite kutije u školskoj knjižnici ili po razredima te donirajte.  Unaprijed zahvaljujemo i zapamtite dobro se dobrim vraća. (knjižničarka mentorica Dragica Pršo) 

"Nemojte se truditi da samo vi budete dobri, već da i svijet što ga iza sebe ostavljate postane dobar."  Bertolt Brecht

 

[OPŠIRNIJE]GeoKnjižnica : projekt Geografije i školske knjižnice
Branka Sironić / datum: 26. 9. 2018. 08:19

Cilj projekta je poticanje međupredmetne suradnje nastave geografije i školske knjižnice te raznim radionicama i istraživačkim radom kontinuirano kroz školsku godinu razvijati interes prema tom nastavnom predmetu, ali i poticati dolazak u knjižnicu. 

Projekt smo započeli s današnjom radionicom u 5.a i 5. b razredu. Učenici su gledali kratki animirani film "Ozzy Ozone"   te su uz pomoć literature istražili što svi možemo učiniti kako bi zaštitili ozonski omotač. Njihove poruke možete pročitati pod opširnije. (učiteljica Geografije Ana Okmaca i knjižničarka mentorica Dragica Pršo)


[OPŠIRNIJE]Dobro došli natrag!
Branka Sironić / datum: 3. 9. 2018. 09:29
Čitateljski klub

Dobro došli natrag u školske klupe! Nadam se da ste se svi odmorili  i da ste spremni na nove izazove. Aktivnosti Vaše školske knjižnice osim na webu škole možete pratiti i na facebook stranici Knjižnica OŠ Monte Zaro .

P.S. U privitku imate 10 prava čitatelja Daniela Pennaca. ;-)

(knjižničarka mentorica Dragica Pršo)


[OPŠIRNIJE]Top lista školske knjižnice na kraju šk.god. 2017./2018.
Branka Sironić / datum: 13. 6. 2018. 08:02

Približava nam se polako i kraj još jedne školske godine. Kao i svake godine, podijelit ću s Vama kratki pregled posudbi i aktivnosti Vaše školske knjižnice kako bi vidjeli koliko ste bili vrijedni što se knjižnice tiče. :-)

U razdoblju od 4.9. do 12.6.2018. godine, 242 aktivnih članova i članica (učenici, roditelji, stručni suradnici i drugi djelatnici) posudili su ukupno 1621 knjiga.  Top 5 ili najčitaniji naslovi su "Haj, ja sam online" Melite Rundek, "Stanari u slonu" Dubravka Horvatića, "Heidi" Johanne Spyri, "Družba Pere Kvržice" Mate Lovraka  i "Pismo iz Zelengrada" Nevenke Videk. Najčitanije knjige van popisa lektire su  "Gregov dnevnik" Jeffa Kinneya i "Durica" Ivice Bednjanca. Što se tiče Top čitatelja, najbolja čitateljica u šk.god. 2017./2018. je učenica 1.a razreda Lota Herman s pročitanih 33 knjiga. Slijede Roberta Bislimi, Lara Sabljak, Paola Sabljak, Srđan Srdić i David Sokolović. Ovim putem želim dobrodošlicu svim novim članovima Čitateljskog kluba, a Lota i Roberta su zasluženo dobile Diplomu i paketić na dar.   Ima toga još pod opširnije. :-) 


[OPŠIRNIJE]STEM u knjižnici : zrakoplovna znanost papira
Branka Sironić / datum: 24. 5. 2018. 13:29

Današnji sunčani četvrtak učenici 3.a i 4.b razreda iskoristili su za izradu papirnih aviona u školskoj knjižnici i za malo natjecanje u školskom dvorištu. Kroz samu izradu papirnih aviona učenicu su se upoznali s pojmovima aerodinamike- znanosti o papirnatim avionima i origamija - umjetnosti savijanja papira.

Korelacijom  raznih obrazovnih sadržaja (lna današjoj radionici : likovna kultura, tehnička kultura, fizika) i školske knjižnice pružaju se idealni uvjeti u razvijanju kreativnog mišljenja kod učenika.  Ideja STEM obrazovanja je navesti učenike na razmišljanje, zapažanje i učenje metodologije kojom će sami pronaći odgovore i rješavati probleme. Od iduće školske godine u školskoj knjižnici provodit ćemo projekt STEM u knjižnici za učenike od 1. do 4. razreda s ciljem poticanja kreativnog mišljenja, dolaska u knjižnicu, ali popularizacija znanosti. (knjižničarka mentorica Dragica Pršo)


[OPŠIRNIJE]Zadnja radionica projekta R.E.A.D. Čitaj (o) psu
Branka Sironić / datum: 23. 5. 2018. 13:09

Danas je održana zadnja radionica projekta R.E.A.D. Čitaj (o) psu kojeg provodimo u suradnji s udrugom Indeficienter pet therapy u školskoj knjižnici.  

Zahvaljujemo se svim učenicima koji su vrijedno dolazili na radionice i čitali u društvu terapijskih pasa Arga, Tare ili Hakua i voditeljice prof. Goranke Rosanda Furlan i time zasluženo dobili diplomu udruge. (knjižničarka mentorica Dragica Pršo)

Više o udruzi možete pročitati na: http://www.uptiv.hr/

 


[OPŠIRNIJE]Izbori za Najzarovca i NajZarovku u šk.god. 2017./2018.
Branka Sironić / datum: 22. 5. 2018. 09:14

Dragi učenici, kao i svake školske godine i ove godine školska knjižnica organizira izbor za NajZarovca i NajZarovku među osmašima temeljem prijedloga Vijeća učenika i odluke Učiteljskog vijeća. Učenici koji su izabrani kao kandidati istakli su se svojim ponašanjem, vrijednim radom na izvannastavnim aktivnostima, Čitateljskom klubu, školskoj zadruzi i drugim školskim projektima, ali i  ocjenama i sportskim nagradama. Glasovati možete od 23. do 25.5. u školskoj knjižnici zaokruživanjem jednog učenika i jedne učenice,  po principu jedan učenik jedan glas. Proglašenje pobjednika bit će na Dan škole 30.5. (knjižničarka mentorica Dragica Pršo) 

P.S. pod opšrinije bacite oko na listu kandidata i kandidatkinja. :-) 


[OPŠIRNIJE]Dani medijske pismenosti - anketa o korištenju društvenih mreža
Branka Sironić / datum: 15. 5. 2018. 13:25

Tijekom obilježavanja Dana medijske pismenosti učenica 8.b razreda Roberta Bislimi provela je anketno istraživanje među učenicima od 1. do 8. razreda i svim učiteljima/stručnim suradnicima.  Rezultati su nažalost potvrdili činjenicu da su učenici izloženi društvenim mrežama od malih nogu. Zabrinjavajući je podatak da veliki broj učenika prvih razreda ima Facebook profil što direktno krši pravila te društvene mreže. Internet je virtualni prostor druženja nove generacije koji može biti zabavno, ali i potencijalno opasno mjesto. Pozivamo sve učenike i roditelje da se bolje upoznaju sa svim protokolima zaštite privatnosti na društvenim mrežama i time spriječe moguće neugodnosti. Također molimo roditelje da ne otvaraju facebook profile svojoj djeci prije navršene 13 godine. To pravilo postoji zbog njihove zaštite. Rezultate ankete možete pročitati pod opširnije. (Roberta Bislimi, 8.b i knjižničarka mentorica Dragica Pršo)

Obrazovne igre portala Suradnici u učenju: 
Zaštita osobnih podatakahttp://bit.ly/igra1
Sigurnost na društvenim mrežamahttp://bit.ly/igra2
Zamke elektroničke pošte: http://bit.ly/igra3


[OPŠIRNIJE]Humanitarna prodaja zastarjelih knjiga
Branka Sironić / datum: 9. 5. 2018. 13:21

Svake 4 godine sukladno Pravilniku o reviziji i otpisu knjižnične građe (NN 21/02) školska knjižnica provodi reviziju i otpis zastarjelih, dotrajalih i nevraćenih knjiga. 

Oštećene knjige zbrinut ćemo kao stari papir, dok ćemo one zastarjele prodavati po simboličnoj cijeni od 1,00 kune po knjizi.  Sav prikupljeni novac uplatit ćemo Udruzi pet therapy Indeficienter za potrebe njihovih terapijskih pasa. (knjižničarka mentorica Dragica Pršo) 


[OPŠIRNIJE]Moja prva slikovnica
Branka Sironić / datum: 24. 4. 2018. 13:23

Učenici prvog i drugog razreda, u suradnji s učiteljicom Barbarom Legac (zamjena za knjižničarku  D.Pršo) detaljnije su se upoznali sa svima dragom knjigom - slikovnicom. Nakon što su razgovarali s učiteljicom o tome kako nastaju slikovnice, kome su namijenjene i po čemu se razlikuju od ostalih knjiga, poslušali su zanimljive motivacijske priče na osnovu kojih su izradili i ilustrirali zajedničke slikovnice. Prvašići su izradili slikovnicu pod nazivom „Šumska uspavanka“,  dok je  slikovnica drugih razreda nazvana „Proljetna eko priča“. Učenici su uživali u zajedničkom radu te su još jednu zanimljivu radionicu u školskoj knjižnici odradili uspješno. (Barbara Legac, uč. RN)


[OPŠIRNIJE]Korelacijska nastava knjižnice i Geografije
Branka Sironić / datum: 22. 3. 2018. 12:20

Današnji sat Geografije učenici 5.b i 6.a razreda posvetili su istraživačkom grupnom radu u školskoj knjižnici. 

Korelacijskim oblikom rada knjižnice i Geografije učenici su na početku sada gledali 2 kratka dokumentarna filma ("Čovjek" i "Život plastčne vrećice") iz Projekta Zelene knjižnice Društva bibliotekara Istre pa su proučavajući literaturu izradili svoje zaključke o važnosti zaštiti voda i šuma te okoliša općenito. Učenici 6.a razreda izradili su prezentaciju koju možete pročitati ako direktno kliknete na link ili pod opširnije.  (knjižničarka Dragica Pršo i učiteljica Geografije Ana Okmaca) 


[OPŠIRNIJE]Dani hrvatskoga jezika (11.-17.3.2018.)
Branka Sironić / datum: 12. 3. 2018. 08:32

Kao i svake godine od 11. do 17. ožujka obilježavaju se Dani hrvatskoga jezika kada se raznim javnim priredbama, izložbama, predstavljanjima knjiga, predavanjima i sličnim aktivnostima nastoji očuvati i osnažiti kulturu hrvatskoga jezikaOd 1991. godine obilježava se potpisivanje Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnoga jezika kojom su se hrvatski znanstvenici i jezikoslovci suprotstavili odlukama Novosadskoga dogovora sklopljenoga 10. prosinca 1954. godine. Deklaracija je objavljena u tjedniku Telegram, 17. ožujka 1967., a odlukom Zastupničkoga doma Sabora Republike Hrvatske 1997. godine taj je tjedan proglašen spomen-tjedan hrvatskoga jezika. (knjižničarka mentorica Dragica Pršo)

P.S. U privitku  i pod opširnije možete preuzeti glagoljicu. :-) 

[OPŠIRNIJE]Stigli straničnici iz Hong Konga! :-)
Branka Sironić / datum: 23. 1. 2018. 09:25

Kao i svake godine u zadnjih 5 godina i ove smo godine sudjelovali u Međunarodnom Bookmark projektu razmjene straničnika povodom Mjeseca školskih knjižnica. Nakon škola iz Australije, Indije, Irske i Mađarske ove  godine surađivali smo sa školom iz daleke Kine, točnije Tsz Wan Shan ST. Bonaventure Catholic Primary School, Wong Tai Sin District iz Hong Konga慈雲山聖文德天主教小學). Naši su straničnici poslani u prosincu, a njihovi su stigli ovih dana te su odmah podijeljeni učenicima 5. i 6. razreda koji su sudjelovali u projektu. Osim samog poticanja dolaska u knjižnicu i  ljubavi prema knjizi, ovim se projektom potiče i međunarodna suradnja među školskim knjižnicama diljem svijeta promičući vrijednosti vlastitog jezika, kulture i baštine. Zahvaljujem se svim učenicima i učiteljici EJ Mirjani Ajhorn na suradnji te se družimo i dogodine. :-) (knjižničarka mentorica Dragica Pršo) 


[OPŠIRNIJE]Gradonačelnik Boris Miletić u posjetu Školi
Branka Sironić / datum: 19. 1. 2018. 13:01

U petak 19. siječnja 2018. posjetom školi razveselili su nas gradonačelnik Grada Pule gospodin Boris Miletić i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović. Posjetili su školu kako bi stekli uvid u dosadašnja ulaganja Grada Pule u opremljenost škole. U školskoj knjižnici, u ime svih učenika, dobrodošlicu gradonačelniku poželjela je Emina Hadžić, učenica 5. a razreda, najbolja čitateljica školske knjižnice za školsku godinu 2016./2017. Gradonačelniku i pročelnici uručila je straničnik iz Međunarodnog Bookmark projekta koji se tradicionalno ostvaruje u školskoj knjižnici. Ove godine partner je Katolička osnovna škola iz Hong Konga.

Više pod opširnije. :-) 


[OPŠIRNIJE]Filmska adaptacija knjige "Čudo"
Branka Sironić / datum: 13. 12. 2017. 11:19
http://citajknjigu.com/cudo-r-j-palacio/

Danas su učenici 6.a i 6.b, u pratnji učiteljice Hrvatskoga jezika Karle Virgilio i knjižničarke Dragice Pršo, gledali igrani film "Čudo" u Kinu Valli, snimljen prema istoimenoj knjizi američke književnice R.J. Palacio. August (Auggie) je desetogodišnji dječak koji mora živjeti s teškim genetskim poremećajem, Treacher Collinsonovim sindromom, zbog kojeg od rođenja ima unakaženo lice. Nakon 28 operacija zbog kojih nije mogao u školu, s deset godina ga roditelji ipak upisuju u peti razred osnovne škole. 

Knjiga je objavljena 2012. godine te je do sada stekla više od milijun čitatelja diljem svijeta, te je svakim danom prihvaćena od sve više djece, škola i organizacija koje odabiru biti bolji, ljubazniji i širiti čudo "Čuda" . I kako je i sama književnica u jednom intervju rekla najvažnije je "uvijek izabrati ljubaznost i dobrotu kad se ispred tebe nađe izbor između biti u pravu ili biti ljubazan. " (knjižničarka mentorica Dragica Pršo i učiteljica Hrvatskoga jezika Karla Virgilio)

Kliknite i pod opširnije. :-) 


[OPŠIRNIJE]Susret s književnicom Sonjom Smolec
Branka Sironić / datum: 5. 12. 2017. 10:25

U utorak 5. prosinca 2017. godine u goste nam je opet stigla književnica Sonja Smolec. Prije dvije godine učenicima je predstavila sve svoje izdane knjige, dok je danas učenicima prvih i drugih razreda čitala ulomak iz svoje nove knjige "Marama s bubamarama". Hvala joj na gostovanju, veselom druženju i poklonjenim knjigama. Drago nam je da se i Sonja Smolec upisala u našu bilježnicu sa susreta književnika/ica koju čuvamo kao oko u glavi od 1985. godine. (knjižničarka mentorica Dragica Pršo) 

P.S. Jeste li znali da je književnica rođena u Puli? Više o njoj i njezinim knjigama možete pročitati na njezinim web stranicama : http://www.sonjasmolec.info/


[OPŠIRNIJE]Knjiga Emini na dar :-)
Branka Sironić / datum: 23. 11. 2017. 12:57

Ima li ičeg ljepšeg od darivanja? A još ako daruješ najbolju čitateljicu škole Eminu Hadžić (5.a)  onda sreći i ponosa nema kraja. Škola ju je zasluženo nagradila prekrasnim izdanjem "Malog princa" zbog sudjelovanja na Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja 2017. povodom Mjeseca hrvatske knjige. Hvala ravnateljici što uvijek prepoznaje važnost promicanja čitanja! (knjižničarka mentorica Dragica Pršo) 

"Čitajući knjige nećeš usavršiti vještinu življenja. Život je neobuhvatno protjecanje: opire se svakom određenju. Čitajući knjige nećeš doprijeti do istine. Sve što je napisano, izmišljeno je – stvarnost se ne pokorava riječima. Čitajući knjige nećeš postati ni sretniji ni bolji – ali knjige moraš čitati da bi to shvatio. " (Miro Gavran)


[OPŠIRNIJE]Četvrtaši na Bookparku- čitanje u parku
Branka Sironić / datum: 24. 10. 2017. 08:52

 Dok je vaša knjižničarka u ponedjeljak 23.10. bila na županijskom stručnom skupu knjižničara, učenici 4.a i 4.b sa svojim su učiteljicama i asistenticama uživali u Parku Monte Zaro u druženju s knjigama. Knjižničarke Gradske knjižnice čitale su slikovnice, knjige o Puli, knjige na čakavici i knjige na stranim jezicima i tako povezale dva pulska brežuljka, Monte Zaro i Monte Grande - Veli Vrh. Gradska knjižnica i čitaonica Pula želi ovom odličnom akcijom poticanja čitanja oživjeti pulske parkove čitanjem i druženjem uz knjigu te su zato upravo povodom Mjeseca hrvatske knjige organizirali akciju "Danas ti čitam na klupici u parku - Bookpark". U Središnjoj knjižnici možete potražiti cjelodnevni Bookpark.  (knjižničarka mentorica Dragica Pršo)


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige : susret s književnicom Bojanom Meandžijom
Branka Sironić / datum: 27. 9. 2017. 11:45

 Mjesec hrvatske knjige tradicionalno obilježavamo svake godine od 15.10. do 15.11. Povodom tog događaja u petak 20.10.2017. u goste nam dolazi književnica Bojana Meandžija. Učenicima sedmih i osmih razreda predstavit će  svoj autobiografski roman "Trči! Ne čekaj me ..." u kojem piše o svom odrastanju u ratom zahvaćenom rodnom Karlovcu za vrijeme Domovinskoga rata u Hrvatskoj.

Pod opširnije možete pročitati više o samoj knjizi. (knjižničarka mentorica Dragica Pršo)


[OPŠIRNIJE]Europski dan jezika, produženi boravak i školska knjižnica
Branka Sironić / datum: 26. 9. 2017. 11:20

Učenje jezika donosi prednosti i starima i mladima - nikada niste ni premladi ni prestari za naučiti jezik i uživati u mogućnostima koje to znanje nudi i otvara. Upravo zbog važnosti poznavanja što više jezika Vijeće Europe proglasilo je Europski dan jezika koji se slavi 26. rujna svake godine. Učenici 2., 3. i 4. razreda produženog boravka su danas u školskoj knjižnici imali prilike poslušati različite jezike, upoznati se s Rječnicima engleskoga, talijanskoga, njemačkoga, makedonskoga i hrvatskoga jezika, ali i pisati na glagoljici jer je pismo jednako važno. (knjižničarka mentorica Dragica Pršo) 

http://edl.ecml.at/Portals/33/sound/hello.mp3​ (poslušajte riječ Hello na različitim jezicima)


[OPŠIRNIJE]Časopisi, šestaši i školska knjižnica
Branka Sironić / datum: 26. 9. 2017. 10:00

U školskoj knjižnici, osim radionica poticanja čitanja knjiga, učenici imaju i radionice Knjižnično-informacijskog obrazovanja (KIO)  s ciljem razvijanja kompetencija i vještina za cjeloživotno učenje, pronalaženje i vrjednovanje informacija. U sklopu tog dijela rada knjižničarke, učenici šestih razreda su današnji sat Hrvatskoga jezika posvetili različitim vrstama časopisima i pisanju sažetka. (knjižničarka mentorica Dragica Pršo)


[OPŠIRNIJE]Top lista školske knjižnice
Branka Sironić / datum: 31. 5. 2017. 10:22

Vaša knjižničarka s ponosom objavljuje Top listu najboljih čitatelja/ica u školskoj godini 2016./2017.:

 1.  Lari Pletikos 2.b (33 knjiga)
 2.  Lamia Avdi, 1.b (25 knjiga)
 3.  Hanna Beker, 2.a (21 knjiga)
 4.  Ertekin Hadžić, 2.a (20 knjiga)
 5. Aileen Dorić, 2.a (18 knjiga)
 6. David Matijević, 5.b (16 knjiga)
 7. Filip Bivolčević, 2.a (16 knjiga)
 8. Edisa Bislimi, 4.b (15 knjiga)
 9. Paola Sabljak, 3.a (15 knjiga)
 10. Ramiza Ademi, 2.b (15 knjiga)

Čestitke svima, a posebno Lariju Pletikosu koji će dobiti Diplomu i prigodni poklon. :-)

 "Čitajući knjige nećeš postati ni sretniji ni bolji – ali knjige moraš čitati da bi sve to shvatio." (Miro Gavran)


[OPŠIRNIJE]Projekt "Gelem, Gelem - World4Them" u knjižnici
Branka Sironić / datum: 8. 5. 2017. 13:18

Učenici 5.b, 8.a i 8.b razreda  na satu razrednika pogledali su dokumentarni film "Možeš ti to" kojeg su izradili učenici Gospodarske škole iz Čakovca povodom projekta "Gelem, gelem - World4Them". Projekt provodi Otvorena medijska grupacija u partnerstvu s Udrugom Roma Zagreba i Zagrebačke županije, Centrom za kulturne djelatnosti iz Zagreba, Gospodarskom školom Čakovec i OŠ August Cesarec iz Zagreba. U školsku knjižnicu  stigao je i priručnik istoimenog projekta za Integracijski kutak. Cilj je ,osim rušenja predrasuda i sprječavanja diskriminacije, i poticanje rada organizacija civilnog društva, lokalnih zajednica, obrazovnih institucija i romske zajednice na integraciji Roma kao jedini preduvjet za bolji položaj i uspješnost Roma u društvu. (knjižničarka mentorica Dragica Pršo)

Ako želite saznati više kliknite na opširnije. :-)


[OPŠIRNIJE]Međunarodni Bookmark projekt
Branka Sironić / datum: 24. 11. 2016. 09:30

Po preporuci Odbora za Međunarodno udruženje školskih knjižnica (International Association of School Librarianship - IASL) u prosincu 2007. Međunarodni dan školskih knjižnica promijenjen je u Međunarodni mjesec školskih knjižnica (ISLM). Školski knjižničari diljem svijeta mogu izabrati jedan dan, tjedan ili mjesec u listopadu za obilježavanje važnosti školskih knjižnica. Školske knjižnice iz cijelog svijeta mogu se uključiti u ručno izrađivanje bookmarka. Ove se školske godine ponovno  uključila i Vaša školska knjižnica u suradnji s učiteljicom engleskog jezika  Mirjanom Ajhorn. Učenici 5.a, 5.b, 6.a i 6.b razmijenili su svoje straničnike s vršnjacima iz Mađarske. (knjižničarka)

Foto galerija


[OPŠIRNIJE]Petaši na radionici u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula
Branka Sironić / datum: 9. 11. 2016. 11:14

 Učenici 5.a i 5.b razreda su povodom Mjeseca hrvatske knjige sudjelovali na radionici u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u pratnji učiteljice hrvatskoga jezika Ive Maksić i knjižničarke Dragice Pršo.

Učenici su nakon kratkog upoznavanja s fondom Dječjeg odjela knjižnice uživali u veseloj radionici asocijacija i potrage za knjigama po policama. (knjižnička Dragica Pršo)

 


[OPŠIRNIJE]Susret s književnicom Tatjanom Pokrajac-Papucci
Branka Sironić / datum: 8. 11. 2016. 13:43

Povodom Mjeseca hrvatske knjige i u sklopu Zavičajne nastave Vaša je školska knjižnica organizirala susret s književnicom Tatjanom Pokrajac-Papucci, 8.11.2016. u 11:30 sati. Književnica je predstavila svoju novu knjigu "Iščen bičve". Hvala joj na ugodnom druženju i lijepoj istarskoj besidi.

P.S. U privitku vijesti je snimljeni isječak čitanja učenika 4.a Pine Cukerića, a pod opširnije možete pročitati više o samoj književnici. 

(knjižničarka Dragica Pršo)


[OPŠIRNIJE]"Daj šapi glas" - prikupljanje pomoći za Udrugu Ruka šapi
Branka Sironić / datum: 7. 11. 2016. 13:12

"Daj šapi glas" je projekt senzibilizacije učenika i lokalne zajednice za brigu prema napuštenim životinjama, kao i izmjena stavova i ponašanja prema vlastitim kućnim ljubimcima kako bi se broj napuštenih životinja smanjio te kroz volonterski i humanitarni angažman učenika i njihovih bližnjih olakšao rad udruga koje se bave napuštenim životinjama.

"Za udrugu nam je potrebno: hrana za pse i mačke, flis dekice ili neke manje dekice i zdjelice." : Sanja Čubrilo, predsjednica Udruge Ruka šapi

Više o projektu pod opširnije.


[OPŠIRNIJE]Matej Uka osvojio 2. mjesto na Natjecanju u čitanju naglas
Branka Sironić / datum: 27. 10. 2016. 12:48
Matej Uka, 5.a

Poovodom Mjeseca hrvatske knjige Gradska knjižnica i čitaonica Pula priključila se nacionalnoj akciji Natjecanje u čitanju naglas za učenike od 3. do 8. razreda. Organizatori natjecanja su Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež i Narodna knjižnica i čitaonica „Vlado Gotovac“ Sisak.

U mlađoj kategoriji, učenik 5.a razreda i vrijedni član Čitateljskog kluba školske knjižnice, Matej Uka osvojio je 2. mjesto čitajući ulomak iz knjige "Bum Tomica" Silvije Šesto.  Čestitke Mateju i mentorici knjižničarki Dragici Pršo. (ravnateljica)

 

 


[OPŠIRNIJE]Projekt "Daj šapi glas" u školskoj knjižnici
Branka Sironić / datum: 12. 10. 2016. 13:08

Ove školske godine naša se škola uključila u projekt Daj šapi glas čija je osnovna zadaća senzibilizacija učenika i lokalne zajednice za probleme napuštenih životinja i pomoć udrugama koje za njih brinu.

U sklopu projekta Hrvatska mreža školskih knjižničara i OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec objavljuju:
P O Z I V
za sudjelovanje na Natječaju izrade vizualnog identiteta projekta senzibilizacije učenika i lokalne zajednice za brigu prema napuštenim životinjama te promjenu stavova i ponašanja prema vlastitim kućnim ljubimcima Daj šapi glas!

Kako bi projekt bio prepoznatljiviji u lokalnoj zajednici i kako bi se učenici uključenih škola potaknuli na angažiranije sudjelovanje u projektu Daj šapi glas! Hrvatska mreža školskih knjižničara i OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec objavljuju Natječaj izrade vizualnog identiteta projekta Daj šapi glas!

Više o uvjetima natječaja pod opširnije.


[OPŠIRNIJE]Susret s književnikom Hrvojem Kovačevićem
Branka Sironić / datum: 5. 11. 2014. 09:10

Treći je sat ovog ponedjeljka, 4.11. bio vrlo zanimljiv. Naime, školsku je knjižnicu posjetio hrvatski književnik i pisac za djecu Hrvoje Kovačević. Trećašima, četvrtašima i petašima pričao je o ranim počecima svoje spisateljske karijere (sastavke i kraće priče počeo je pisati već u nižim razredima osnovne škole), kako je odlučio postati pisac za djecu, a kasnije je strpljivo odgovarao na pitanja znatiželjnih učenika. Otkrio nam je kako će za nekoliko dana na Interliberu u Zagrebu predstaviti svoju novu knjigu "Tajne najboljih prijatelja" i kako već radi na sljedećoj. Za kraj nam je ostavio uspomenu u knjizi susreta s književnicima. Nadamo se da i je njemu bilo zabavno koliko i nama. (Katja Radolović, 8.a)


[OPŠIRNIJE]Projekt R.E.A.D. u školskoj knjižnici
Branka Sironić / datum: 27. 10. 2014. 13:50

U ponedjeljak, 27.10., u školsku knjižnicu stigli su nam prof. Goranka Rosanda Furlan iz Udruge za pet therapy Indeficienter iz Vinkurana i njezin terapijski pas Argo u sklopu projekta R.E.A.D i Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica. Program je osmišljen kako bi se djeci pomoglo u savladavanju čitanja i komunikacijskih vještina uz pomoć posebne metode: dijete čita psu. Učenici od 2. do 4. razreda uživali su u čitanju slikovnice "Knjige drage kuhar Drage" i maženju Arga. Bilo nam je toliko ugodno da smo dogovorili  stalni termin : svaki zadnji ponedjeljak u mjesecu. (knjižničarka Dragica Pršo)


[OPŠIRNIJE]EKO - FOTKA 2014.
Branka Sironić / datum: 16. 5. 2014. 14:28

Osnovna škola Ferdinandovac iz Koprivničko križevačke županije i ove je godine organizirala natječaj za EKO - FOTKU 2014. Voditeljica novinarske grupe i web tima knjižničarka Dragica Pršo motivirala je učenike škole da fotografiraju prirodu i pohvalu je na natječaju dobila učenica V.b razreda Iris Krelja za fotografiju koju je nazvala Cvijet u plastici. Na izložbi fotografija koja će biti otvorena, 5. lipnja 2014. u OŠ Ferdinandovac uz pohvaljenu fotografiju naše Iris bit će izložene i fotografije Nine Pršo, V.a, Matije Miloševa i Laure Nađ iz VII.a razreda te Nine Brajković i Lucie Ugrčić iz VII.b razreda. Fotografije naših učenika možete vidjeti na facebooku Knjižnice OŠ Monte Zaro Pula. (ravnateljica)


[OPŠIRNIJE]2.4.- Međunarodni dan dječje knjige
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 2. 4. 2014. 08:36

Međunarodni dan dječje knjige (ICBD – International Children's Book Day) obilježava se svake godine kako bi se ukazalo na važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena – 2. travnja. Sve plakate i poruke, od 1995. do danas,  možete vidjeti na stranici IBBY-ja. Prilika je to za prisjećanje na sva ona književna djela koja su obilježila naše djetinjstvo, ali i za promociju novih knjiga koje će tek pronaći svoje čitatelje. Povodom današnjeg dana, učenici 1.a, uživali su u riječima Jensa Sigsgaarda i njegovog omiljenog dječaka Paleta. (knjižničarka)
 

P.S. Uz Međunarodni dan dječje knjige, uz rođendan Hansa Christiana Andersena obilježavamo i 140. godišnjicu rođenja Ivane Brlić Mažuranić i 115. godišnjicu rođenja Mate Lovraka.


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan voda u knjižnici
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 23. 3. 2014. 10:57

Međunarodni Svjetski dan voda svake se godine obilježava 22. ožujka kako bi se skrenula pozornost na važnost slatkih voda.

Učenici 5.a razreda obilježili su Svjetski dan voda na satu geografije. Istražujući po fondu školske knjižnice izradili su plakate o važnosti vode za biljni, životinjski i ljudski svijet, utjecaju čovjeka na vodene površine te su dali i savjete kako štedjeti vodu. (knjižničarka i učiteljica Ivana Marijanović)

P.S. Pod opširnije možete pročitati zašto je voda važna.


[OPŠIRNIJE]Čudovišta, zmajevi i čarobnjaci pisane riječi
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 23. 3. 2014. 10:51

U petak, 21.03.2014., u Dječjoj je knjižnici održana radionica za učenike 3.b razreda povodom Međunarodnog dana pričanja priča. Radionicu su vodile knjižničarke Vlasta i Dragica te dvije učenice 7.a razreda, Paola i Katja, pod vodstvom mentora Vladimira Papića. Sedmašice su trećašima ispričale početak priče o čudovištu Peri i zmaju koje su same napisale, a marljivi trećaši morali su u grupama dovršiti kraj priče po svom izboru. Bilo je svakakvih priča - u njima je zmaj padao u zamke i umirao, pronalazio curu, vodio maleno čudovište u Sumporgrad ili lutao po džungli. Radionica se trećašima jako svidjela, a smijeha i zabave nije nedostajalo. (Katja Radolović, 7.a)


[OPŠIRNIJE]Promocija u zvanje mentora
Branka Sironić / datum: 12. 2. 2014. 09:30

U petak, 7 veljače 2014., na svečanosti promocije odgojitelja, učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i odgajatelja održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u zvanje mentora promovirana je i knjižničarka osnovne škole Monte Zaro Pula Dragica Pršo.

Čestitamo kolegici na zasluženom zvanju mentora. Dragica Pršo je  glavna urednica školskog weba, često osvaja nagrade s učenicima, inicijatorica je i mentorica digitalnog školskog lista Zaro i facebooka školske knjižnice. Ove školske godine digitalni školski list predložen je na županijskoj razini Lidrana za predstavljanje na državnoj razini. Još puno poslovnih uspjeha i dobrih rezultata vrijednoj kolegici. (ravnateljica)


[OPŠIRNIJE]Digitalni školski list Zaro predložen za državnu razinu Lidrana
Branka Sironić / datum: 7. 2. 2014. 08:47

Povjerenstvo za prosudbu literarnih radova Županijske smotre literarnih, dramskih i novinarskih radova učenika osnovnih i srednjih škola Istarske županije školske 2013./2014. godine predložilo je digitalni list škole Zaro za državnu razinu smotre. Čestitamo učenicima urednicima na čelu sa sedmašicom  Gabrijelom Janjić i mentorici, knjižničarki Dragici Pršo. Ovogodišnja županijska smotra održana je 4. veljače 2014. godine u Spomen domu Pazin u organizaciji  Pazinskog kolegija - klasične gimnazije Pazin. ( ravnateljica)


[OPŠIRNIJE]Novinarke-knjižničarke na Radio Maestralu
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 6. 2. 2014. 20:03

U srijedu, 5.2.2014. godine, učenice Minja Arsić, Lucija Pranjković i Gabrijela Janjić predstavile su rad školske knjižnice u emisiji "Rubikova kocka" na Radio Maestralu. Društvo su im pravile knjižničarka i Nina Pršo koja je sve i fotografirala. Lucija i Gabrijela govorile su o Međunarodnom Bookmark projektu- razmjene straničnika s australskom, indijskom i irskom školom, dok je Minja upoznala slušatelje o radu Web tima, točnije Novinarske grupe koja se okuplja u knjižnici. Knjižničarka je spomenula Projekt "Čitamo mi, u obitelji svi" koji se provodi treću godinu zaredom u trećim razredima. Bilo nam je jako zabavno, a smijeha je bilo i previše. (Gabrijela Janjić,7.b)

 


[OPŠIRNIJE]Slavenska mitologija, pulske legende i Ivana Brlić Mažuranić
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 4. 2. 2014. 10:20
U ponedjeljak, 3.2.2014., učenici 6.a razreda predstavili su istraživačke radove-plakate na satu hrvatskog jezika u školskoj knjižnici. Učiteljica Karla Virgilio i knjižničarka podijelile su zadatke vezane uz lektiru "Priče iz davnine" Ivane Brlić-Mažuranić.
Prva grupa je imala zadatak istražiti slavensku mitologiu. Nataly Stanić, Filip Latinćić, Lenard Vuković i Marina Madunić upoznali su nas s time da su se slavenska mitologija i slavenska vjera razvijale kroz otprilike 3 000 godina. Druga grupa: Aleks Krstevski, Alen Gačić,Tin Gracin i Noel Shahini, govorili su o pulskim legendama, o vilama koje su gradile Arenu, legendu o Argonautima. Treća grupa,Tia Lena Hinić, Ema Novaković, Nicole Zelenović i Ania Išić, govorili su o životu Ivane Brlić Mažuranić. (Marina Madunić 6.a)

[OPŠIRNIJE]Snježna kraljica i Djed Mraz
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 11. 12. 2013. 12:00

U srijedu, 11.12., u dvorani Dječjeg kreativnog centra, učenici nižih razreda, u pratnji svojih učiteljica, ravnateljice, tajnice i knjižničarke, imali su priliku pogledati prekrasnu predstavu "Snježna kraljica" u izvedbi Teatra Naranča.

No to nije sve!

Nakon predstave veliko iznenađenje svoj djeci bio je dolazak uvijek dragog gosta, Djeda Mraza. Učenici su mu rado prišli i šapnuli svoje želje za Božić. (učiteljica Đeni Rojnić)


[OPŠIRNIJE]Šestaši slušaju Puškina
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 10. 12. 2013. 13:09

Učenici 6.a i 6.b razreda prisustvovali su Slušaonici Radioigre za djecu i mlade Dramskoig programa Hrvatskog radija na 19. Sa(n)jmu knjige u Istri.

Učenici su slušali "Bajku o caru Saltanu" A. S. Puškina, a uvodnu riječ dala je urednica emisije Nives Madunić Barišić. (knjižničarka)

 


[OPŠIRNIJE]Mali anđeli u Dječjoj knjižnici
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 10. 12. 2013. 12:50

U utorak, 10.12.2013. godine, učenici 1.a i 1.b sudjelovali su sa svojim učiteljicama Gordanom i Sandrom na blagdanskoj radionici "Mali anđeli" u Dječjoj knjižnici. Učenicima je pročitana priča o anđelićima te su učenici na temelju zaključaka iz priče stvorili motiv za izradu anđela i ostalih ukrasa na kuglicama od kartona. Bilo je zabavno i kreativno. (učiteljica Sandra Smoljan s učenicima)


[OPŠIRNIJE]Lampiončići u Dječjoj knjižnici
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 5. 12. 2013. 12:37

Učenici 4.a i 4.b razreda posjetili su Dječju knjižnicu povodom nadolazećih blagdana. Uživali su u izradi šarenih lampiončića od papira i svjećnjaka decoupage tehnikom. Učenici su se vratili puni dojmova i ozarenih lica. Hvala knjižničarki Vlasti na ugodno provedenim trenucima. (učiteljica Karmen)

Foto galerija 4.a


[OPŠIRNIJE]Priznanja- izbor loga školske knjižnice
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 3. 12. 2013. 09:56

U utorak, 3.12.2013. godine, u školskoj knjižnici na Vijeću učenika nagrađeno je prvih 5 (TOP 5) radova za logo naše školske knjižnice.

Od pristiglih 25 radova, povjerenstvo u sastavu predsjednice Vijeća učenika, ravnateljice, učiteljice likovne kulture, knjižničarke i pedagoga, izabralo je najboljih 10. Učenici i djelatnici škole izabrali su rad Amber Brakus iz 8.a kao najbolji, 2. mjesto osvojio je Damian Sokolović iz istog razreda, 3. mjesto djele učenica 7.a Katja Radolović i učenica 5.a Ana Maria Grgić, 4.mjesto pripalo je Deborah Jančić iz 7.b, dok je 5. mjesto osvojio Martin Hrženjak iz 8.a. Učenik 8.b Marko Beljan nagrađen je posebnim priznanjem za najbolji dizajn. Priznanja s plastificiranim radovima uručile su učenicima ravnateljica Branka Sironić i predsjednica Vijeća učenika Lucija Pranjković. Knjižničarka se svim učenicima zahvaljuje na sudjelovanju u izboru novog loga školske knjižnice. (Deborah Jančić i Lucija Pranjković, 7.b)


[OPŠIRNIJE]"Šegrt Hlapić" u Kinu Valli
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 20. 11. 2013. 08:26

U ponedjeljak, 18.11. 2013.godine, učenici od 1. do 4. razreda su sa svojim učiteljicama, ravnateljicom, knjižničarkom i pedagogom uživali u projekciji dječjeg igranog filma "Šegrt Hlapić". Film prati zgode malog šegrta Hlapića prema istoimenom romanu "hrvatskog Andersena" književnice Ivane Brlić-Mažuranić. (učiteljica Đeni Rojnić)

 


[OPŠIRNIJE]Nagrada za Nacionalni kviz za poticanje čitanja
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 11. 11. 2013. 09:59
knjižničarka Dragica, nagrađeni Mateo, razrednica Radmila, ravnateljica Branka

Još jednom čestitamo učeniku 5.a razreda, aktivnom članu Čitateljskog kluba školske knjižnice, Mateu Kajasi, na pobjedi u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja kojeg je ispunio u školskoj knjižnici. Za nagradu je dobio željenu knjigu "Gregov dnevnik: ljetna žega". Tko je rekao da se čitanjem ne dobivaju nagrade? (ravnateljica)


[OPŠIRNIJE]Pohvalnice za njihove prve slikovnice
Branka Sironić / datum: 30. 10. 2013. 22:25

Četvrtašica Mihaela Benčić i petašica Nina Pršo razveselile su se pohvalnicama Centra za neohumanističke studije koje su im poslane za uložen kreativni trud i rad u izradi slikovnica na natječaju: Moja prva slikovnica u prošloj školskoj godini. Svake godine naši učenici uz mentorstvo knjižničarke Dragice Pršo izrađuju slikovnice (pišu priču i oslikavaju je) za natječaj. I ovogodišnjim autorima slikovnica želimo uspjeh na natječaju. (ravnateljica)


[OPŠIRNIJE]Natjecanje u čitanju naglas
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 24. 10. 2013. 12:59
Minja Arsić, 5.a

U četvrtak, 24.10.2013. godine, održano je Natjecanje u čitanju naglas za učenike od 3. do 8. razreda u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva - Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež i Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak.

Na natjecanju je sudjelovala i aktivna članica Čitateljskog kluba školske knjižnice učenica 5.a, Minja Arsić, koja je čitala ulomke iz knjige "Harry Potter i plameni pehar".

Svi sudionici natjecanja dobili su zasluženo slatku nagradu i godišnju članarinu u Gradskoj knjižnici, ali samo oni najbolji dobili su priliku ići dalje. Čestitamo Minji na sudjelovanju i uloženom trudu. (knjižničarka i pedagog)


[OPŠIRNIJE]Online preporuka Vašeg Web tima
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 14. 10. 2013. 13:33

Eduvizija je prvi portal u Hrvatskoj koji prati nastavne sadržaje za više razrede osnovne škole. Projekt je pokrenut prije 3 godine kao obrazovna aplikacija na CD-romu. Prije dvije godine, zbog velike dostupnosti i povećanja brzine interneta, odlučili su objaviti sadržaje na webu. Portal Eduvizija predstavljen je javnosti 22. siječnja 2010. godine. Kreativni tim Eduvizije čine profesori s dugogodišnjim iskustvom u radu s učenicima osnovnih škola, mladi informatičari i studenti. Cilj je stvoriti sigurno mjesto na internetu, pomoći učenicima u učenju i razvijanju informatičkih znanja. A od ove školske godine svim sadržajima Portala Eduvizije možete pristupiti besplatno.  Samo klikom odaberite željeni razred  5. razred  6. razred  7. razred  8. razred i krenite!


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige (15.10.-15.11.)
Branka Sironić / datum: 14. 10. 2013. 10:29

 U sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige (15.10.-15.11.) održat će se sljedeće aktivnosti u vašoj školskoj knjižnici:

 • Nacionalni kviz za poticanje čitanja nosi naziv „Ljubav za početnike“. Više o kvizu na http://www.kgz.hr/default.aspx?id=1621
 • razne radionice poticanja čitanja u školskoj, ali i Dječjoj knjižnici Pula
 • sudjelovanje na Međunarodnom Bookmark projektu u korelaciji s engleskim jezikom - izrada straničnika
 • gledanje igranog filma "Ljubav ili smrt" u Kino Valli- učenici petih i šestih razreda (Projekt Film u školi- FUŠ)
 • sujdelovanje u Projeku R.E.A.D. s udrugom Indeficienter Pet Therapy
 • sudjelovanje u projektu Tulum s(l)ova Hrvatske mreže školskih knjižničara i Hrvatske udruge školskih knjižničara
 • čitanjem, čitanjem i samo čitanjem (knjižničarka)

 Programska knjižica 2014.


[OPŠIRNIJE]Prvi hrvatski prirodoslovni portal za djecu i mlade - Bioteka
Branka Sironić / datum: 16. 9. 2013. 14:41

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti, poznata po radu na portalu www.biologija.com.hr, pokrenula je na adresi www.bioteka.hr prvi hrvatski prirodoslovni portal za djecu i mlade. Portal Bioteka edukacijski je online sadržaj za učenike osnovnih škola. Namijenjen je prvenstveno djeci više osnovnoškolske dobi, od 5. - 8. razreda. Učenicima su dostupni sadržaji kao što su Biopojmovnik, interaktivni kvizovi znanja za 5., 6., 7. i 8. razred te mala mehaničarska sekcija Uradi sam!. Na portalu je pripremljena i baza tekstova raspoređenih u pet kategorija: Živi svijet, Čovjek, Evolucija, Okoliš i Moja Zemlja. Bioteka.hr je portal zamišljen kao trajan projekt s redovitim i aktualnim člancima, novostima i zabavnim edukativnim sadržajima kako bi djeca i mladi te njihovi roditelji i nastavnici imali stručan, aktualan i provjeren izvor informacija. Izrada portala financirana je sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a u njegovu nastajanju sudjelovalo je 40 ljudi - profesora, inženjera, znanstvenika i studenata iz područja biologije i srodnih znanosti. (knjižničarka)


[OPŠIRNIJE]Naš Ivan Brajuha- ljetni najčitatelj u Dječjoj knjižnici
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 12. 9. 2013. 11:34

Čestitamo učeniku 3.b Ivanu Brajuhi na proglašenju ljetnog najčitatelja u Dječjoj knjižnici.

Pročitao je ukupno 39 knjiga te time zaslužio besplatnu godišnju članarinu. Dakako, čestitamo i knjižničarki Vlasti i drugoj pobjednici, učenici OŠ Tone Peruška, Tei Ukota. (knjižničarka)


[OPŠIRNIJE]Razmjena udžbenika u školskom dvorištu
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 5. 6. 2013. 19:35

I ove školske godine pozivamo sve učenike i njihove roditelje na razmjenu rabljenih udžbenika

Očekujemo Vas u ponedjeljak 17.6.2013.

od 9 do 11 sati

u školskom dvorištu.                                             

(knjižničarka)

Popis udžbenika na 2013./2014. školsku godinu

 


[OPŠIRNIJE]3. Pustolovno ljeto s Monte Librićem
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 4. 6. 2013. 10:24

Ljetne avanture i ove godine započinju bogatom i edukativnom zabavom na otvorenom u organizaciji Monte Librića!

Program Pustolovnog ljeta traje od ponedjeljka do petka, od 8.00 do 16.00 sati, u kojem djeca:
− istražuju zanimljivosti iz bogate povijesti grada,
− otkrivaju priče iz rimskog doba,
− upoznaju kazališnu povijest kroz scenske igre,
− uče o scenografiji i kostimografiji kazališta,
− istražuju Veliko i Malo rimsko kazalište,
− upoznaju povijest filma,
− sječu prva znanja o filmskom stvaralaštvu i filmskoj Puli,
− stvaraju vlastiti igrokaz i film,
− gledaju filmske projekcije.

Program je bogat i raznolik, a vi svakako morate iskoristiti priliku koju Vam organizatori Monte Librića i grad Pula nude.

Više na službenim stranicama Monte Librića.


[OPŠIRNIJE]Piknik sa Sanjom Polak na Monte Libriću
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 23. 4. 2013. 13:21

Drugog dana festivala Monte Librić, učenici trećih i četvrtih razreda, gostovali su na Pikniku s autoricom Sanjom Polak. Sanja Polak predstavila je svoju novu knjigu „Gorski dnevnik Pauline P.“, ili kako ona kaže, svoju šestomjesečnu bebu. „Gorski dnevnik Pauline P.“  izašao je u studenom 2012. godine, no puno ga je djece pročitalo i zavoljelo. Glavni poticaj za pisanje ovog romana bila su joj djeca koja su nakon svakog djela o luckastoj Paulini P. vikala „Hoćemo još!“, i ono što je željela poručiti čitateljima – da se nije loše ponekad i odvojiti od mobitela, kompjutera i sličnih „modernih spravica“, kao i Paulina. Onda odlazi na Sljeme u ŠUP –Školu U Prirodi. Učitelji im zabranjuju da na izlet ponesu mobitele, no Paulina i par njezinih prijatelja ih „prokrijumčare“, što se pokaže dobitnom kombinacijom. Oni snimaju svaku situaciju na izletu, te kasnije sve snimke spoje u mali dnevnik – gorski dnevnik Pauline P. Sanja Polak također je otkrila da joj je u planu i novi roman koji će napisati ovo ili možda sljedeće ljeto – „Morski dnevnik Pauline P". Super smo se proveli i jedva čekamo novi roman! (Katja Radolović, 6.a)

(P.S. Na fotografiji: naša bivša učenica Librica Iris Mošnja, Ive Cukerić iz 4.a i Sanja Polak)


[OPŠIRNIJE]"Bambi" u knjižnici
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 22. 3. 2013. 13:19

Danas su učenici 4.a razreda uživali u kultnom romanu za djecu i odrasle "Bambi" Felixa Saltena. Nakon što su ispunili nastavni listić, uživali su u animiranom filmu Walta Disneya.  

"Autor nas je naučio kako se životinje bore za opstanak. Lovac nije najjača sila, već su zakoni prirode jači od svih." (Ana Družeta, Minja Arsić, 4.a)
 
Foto galerija
 

 

 

[OPŠIRNIJE]Dani frankofonije u Dječjoj knjižnici
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 12. 3. 2013. 14:29

U pulskoj Dječjoj knjižnici, ogranku Gradske knjižnice i čitaonice Pula, Dani frankofonije se obilježavaju različitim prigodnim radionicama. U utorak, 12. ožujka, učenici prvih razreda sa svojim učiteljicama Ljiljanom Tončinić i Irenom Radolović sudjelovali su u radionici pod nazivom "Riječi koje nas spajaju" prof. Bojane Puljko. Pjevalo se, igralo i nešto novo naučilo.

Prvašići su bili predivni i otvoreni za suradnju. Pravi mali Francuzi koji su bez ustezanja ponavljali, pjevali i navijali. (knjižničarka Vlasinka Sošić, Dječja knjižnica)

Foto galerija


[OPŠIRNIJE]Mjesec Frankofonije 2013.
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 5. 3. 2013. 13:47

Gradska knjižnica i čitaonica Pula ove godine po prvi puta sudjeluje u Mjesecu Frankofonije koji se u Hrvatskoj slavi tijekom ožujka na inicijativu Francuskog veleposlanstva i ostalih frankofonskih veleposlanstava. Tim povodom učenici 3.b razreda uputili su se u Dječju knjižnicu gdje su poslušali predavanje prof. Bojane Puljko o francuskom jeziku. Aktivno su i s velikim zanimanjem ponavljali brojalice na francuskom jeziku. (učiteljica Ester Richter Kontošić)

Foto galerija


[OPŠIRNIJE]Noć muzeja 2013.
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 24. 1. 2013. 13:42

Pula se i ove godine pridružila mnogobrojnim hrvatskim gradovima u održavanju tradicionalne 9. Noći muzeja.

Svi muzeji u gradu bit će otvoreni u petak 25. siječnja 2013. godine od 18 do 1 sati, a ulaz na sva događanja je besplatan.

Pozivamo ovim putem sve zainteresirane roditelje i učenike na sudjelovanje svojim dolaskom u ovoj hvlavriejdnoj manifestaciji. (knjižničarka)

 

Cjelokupni program Noći muzeja


[OPŠIRNIJE]Dočekali smo i bookmarkere iz Indije!!
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 21. 12. 2012. 11:24

Učenici 4.a razreda su s nestrpljenjem jedva dočekali trenutak kada im je knjižničarka predala pristigle straničnike iz škole EuroSchool iz Indije. Ako kliknete na link možete pregledati njihov web škole. Još jednom hvala učiteljicama Mirjani i Nermini i učenicima 4.a, 6.a i 6.b razreda na velikom entuzijazmu i uloženom trudu u ovom Međunarodnom projektu. (knjižničarka)


[OPŠIRNIJE]Radionica "Moja prva knjiga"
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 4. 12. 2012. 12:56

U školskoj knjižnici održana je, 4.12.2012. godine, likovno-literarna radionica u sklopu natječaja «Moja prva knjiga». Natječaj provodi Centar za neohumanističke studije (CNS), a otvoren je devetu godinu za redom. Održane su dvije radionice za učenike razredne i predmetne nastave. Voditeljice radionica su učenicima dale upute kako izraditi slikovnicu, o čemu mogu pisati i na što treba obratiti pažnju. Neki su učenici već bili puni ideja i jedva su čekali započeti pisati svoje knjige. Natječaj traje do 31.03. 2013., a mogu sudjelovati svi učenici koji žele pisati i koji će predati svoj rad (slikovnicu) na vrijeme. Radovi se mogu predati u školsku knjižnicu do navedenog roka. (knjižničarka)            Foto galerija

Brošura natječaja 2013. Plakat natječaja 2013.


[OPŠIRNIJE]Prava djeteta u školskoj knjižnici
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 2. 12. 2012. 18:32
Ruke dječjih prava produženog boravka

Učenici produženog boravka petkom dolaze u školsku knjižnicu na druženje i  radionice s knjižničarkom. Do sada smo s vama podijelili ugođaj s Noći vještica kada smo umjesto bundeva koristili naranče kao dekoracije, a prošli smo petak uživali u "strašnom" filmu "Koko i duhovi" jer je nažalost zauvijek otišao veliki Ivan Kušan, književnik našeg i vašeg djetinjstva. Ovaj je petak posvećen važnosti dječjih prava. Učenici su se upoznali s temeljnim pravima: od prava na obitelj i školovanje do prava na igru i ljubav. Na kraju radionice izradili su ruke dječjih prava koje su izložili u knjižnici. (knjižničarka)

 


[OPŠIRNIJE]Hlapić day 3.b u školskoj knjižnici
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ Rozana cerin Knapić / datum: 2. 12. 2012. 18:07

Zadnji dan u tjednu posvetili smo jednoj od najdražih knjiga našeg djetinjstva. Ušli smo u svijet šegrta Hlapića kao oličenje dobra koji je na svojem putovanju širio dobrotu i dobra djela. Učenici su odgovarali na pitanja kviza kojeg je pripremila knjižničarka, gledali animirani film, razgovarali o dobroti i pomaganju te izradili slikovnicu "Naš Hlapić" za školsku knjižnicu. Hlapić day im se jako svidio, a izdvajamo mišljenje dvije učenice. Maša Kosanović: "Meni je bilo najzanimljivije kad sam čitala i gledala crtić, a naučila sam da nije lijepo lagati, već pomagati i govoriti istinu."Darja Krepkova: "Kad smo gledali film i riješavali kviz. Ne smijemo krasti i trebamo pomagati drugima."

Foto galerija


[OPŠIRNIJE]Nagrada za pobjedu u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 22. 11. 2012. 11:01

Još jednom čestitamo učenici 6.b razreda Gabrijeli Janjić na pobjedi u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja kojeg je ispunila u školskoj knjižnici. Za nagradu je dobila željenu knjigu  Rachel Hawkins "Hekatina škola".  

wink


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige u Dječjoj knjižnici
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 7. 11. 2012. 09:04

Učenici od 1. - 3. razreda i učenici iz produženog boravka uživali su u gostoprimstvu Gradske knjižnice - Dječje knjižnice povodom Mjeseca hrvatske knjige. Novinarke Lucija i Gabrijela su u razgovoru s knjižničarkom Vlastom otkrili što su sve učenici imali priliku vidjeti i naučiti, a vi to možete pročitati ako kliknete na opširnije. Naša knjižničarka Dragica zahvaljuje se knjižničarki Vlasti na pozivima, druženju i odličnoj suradnji! (knjižničarka)

wink

Foto galerija


[OPŠIRNIJE]Pobjednice Nacionalnog kviza za poticanje čitanja
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 5. 11. 2012. 13:11

On line upitnikPovodom Mjeseca hrvatske knjige održan je Nacionalni kviz za poticanje čitanja u školskim i narodnim knjižnicama. Učenica 6.b razreda Gabrijela Janjić pobjedila je u našoj školskoj knjižnici, a Paola Stehlik  u Gradskoj knjižnici- Dječjoj knjižnici u Radićevoj ulici. Čestitamo svim učenicima koji su sudjelovali na kvizu, a pogotovo Gabrijeli i Paoli jer su "rasturile" u dvije knjižnice. (ponosna knjižničarka)

Popis pobjednika  u školskim i narodnim knjižnicama (izvan Zagreba)


[OPŠIRNIJE]Noć vještica u školskoj knjižnici i produženom boravku
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 5. 11. 2012. 09:23

Učenici produženog boravka iz 3.a, 3.b i 4.a razreda u srijedu, 31.10., su u školskoj knjižnici održali radionicu uoči Halloweena - Noći vještica. Zajedno s knjižničarkom Dragicom Pršo i učiteljicom Đeni Rojnić  uživali su u rezbarenju "strašnih" naranči i izradi plakata. Radionica se dalje nastavila u produženom boravku gdje su izrezbarili simpatične bundeve i izradili još jedan plakat, a kako nam je bilo lijepo pogledajte u fotogaleriji. (učiteljica Đeni s učenicima)

Foto galerija


[OPŠIRNIJE]Stigli straničnici iz Australije!!
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 22. 10. 2012. 10:37
Paket iz Australije

 Napokon je stigao i taj dan! Knjižničarka je podijelila pristigle straničnike iz škole St Paul's college, Walla Walla, New South Wales Australija. Učenici 6.a i 6.b razreda veselo su pregledavali radove, a Vaša knjižničarka jedva čeka trenutak kada će nam njihova knjižničarka Patricia Carmichael poslati par fotografija. Još jednom hvala svim šestašima i učiteljici engleskog jezika Mirjani Ajhorn na uloženom trudu! (knjižničarka)

Foto galerija Video


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige 2012.
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 19. 10. 2012. 13:47

Mjesec hrvatske knjige 2012. kojim se promiče čitanje kao jedna od temeljnih društvenih vrijednosti, obilježava se od 15. listopada do 15. studenoga. U  240 knjižnica i drugih ustanova diljem Hrvatske organizirat će se dvije tisuće programa sa središnjom temom posvećenoj Europskoj godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti. Vaša se školska knjižnica svake godine pridružuje ovoj manifestaciji raznim aktivnostima. Izdvojit ćemo neke, pr. odlazak petaša i seštaša na Sajam knjiga i učila Interliber 16.11., sudjelovanje na Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja pod nazivom Ove su knjige nagrađene, provjeri zašto!, odlazak učenika od 5. do 8. razreda na predstavu "Putovima glagoljaša" u INK, radionice poticanja čitanja u nižim razredima te sudjelovanje na Međunarodnom Bookmark projektu. (knjižničarka)


[OPŠIRNIJE]Ponovno druženje sa Sanjom Pilić
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 12. 10. 2012. 10:17

U četvrtak, 11.10.2012. godine, Sanja Pilić je OPET u našoj školi. Veseli susret održao se u učionici glazbene kulture za učeniek od 2. do 6. razreda.  Poznata književnica za djecu i mlade predstavila je svoje novije nagrađene knjige kao što su "Hoću i ja!", "Što mi se to događa?", "O mamama sve najbolje", "Sasvim sam popubertetio", a za one najmlađe i tri knjige o liku djevojčice koju je nazvala po svojoj unuci Maši. U ime škole Gabrijela Janjić (6.b) uručila joj je Zahvalnicu, a Paola Stehlik Bilježnicu sa susreta s književnicima. Novinarka Matea Vidović (6.a) odradila je svoj prvi intervju s poznatom osobom, a što joj je Sanja Pilić odgovorila možete pročitati u rubrici Vašeg Digitalnog školskog lista "Razgovarali smo ...".  (vijest Deborah Jančić, fotografije Nina Brajković 6.b)

Foto galerija


[OPŠIRNIJE]Skok do Dječje knjižnice
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 14. 9. 2012. 08:50
Katja Radolović, 6.a

Povodom Međunarodnog dana pismenosti Gradska knjižnica Pula organizirala je kviz znanja o povijesti pisane riječi. Novinarska grupa drage se volje odazvala akciji i skočila do Dječje knjižnice u Dječjem centru. Tamo je naša knjižničarka uručila Katji Radolović iz 6.a nagradu časopisa Modre laste, godišnjak brojeva, jer je sudjelovala u njihovoj nagradnoj anketi. Tko kaže da se čitanja časopisa ne isplati? Zahvaljujemo se knjižničarki Vlasti na pozivu i na gostoprimstvu. (knjižničarka)

Foto galerija


[OPŠIRNIJE]Prezentacija časopisa "Sovica"
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 12. 9. 2012. 13:27

Vesele Ina i Željka iz pripovjedačke Udruge "Pusti priču" iz Pule upoznale su učenike 1.a razreda s novim časopisom "Sovica" za djecu predškolskog i školskog uzrasta. Uz časopis djeca će razvijati vještine čitanja i pisanja, poticati matematičko mišljenje kroz igre s brojevima, rješavati prve križaljke, učiti o prirodi i ekologiji, razvijati kreativnost ... Uz svaki broj stiže i multimedijalni interaktivni CD s igricama, a godišnji pretplatnici dobivaju knjigu na dar. O detaljima narudžbe dođite do školske knjižnice. (knjižničarka)

(Najavu broja možete pogledati na http://www.hum-naklada.hr/novo_u_pripremi.html)


[OPŠIRNIJE]Smiješak...čitajte!
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 13. 7. 2012. 09:28
Plakat za foto-natječaj

Hrvatsko čitateljsko društvo poziva sve zainteresirane na sudjelovanje u natječaju za najbolju fotografiju. Od 1. lipnja ove godine otvoren je foto-natječaj Smiješak...čitajte! Cilj je putem fotografije istaknuti važnost te pozitivnu i zabavnu stranu čitanja i pismenosti. Natjecati se mogu svi bez obzira na dob i neovisno o tome jesu li članovi Hrvatskoga čitateljskog društva ili nisu.
U natječaju se može sudjelovati s najviše 3 rada, a radove treba poslati na e-mail smijesak.citajte@yahoo.com do 1. rujna 2012.
Tri pobjednička rada bit će proglašena 8. rujna 2012. godine na Međunarodni dan pismenosti. (knjižničarka)
(Pravila, Plakat A3 i A4)


[OPŠIRNIJE]Susret sa Sanjom Pilić
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 25. 5. 2012. 20:23

Naša poznata književnica Sanja Pilić svojim je dolaskom razveselila mnoga lica. Nasmijala je čak i one malo starije. Prije samog druženja učenica 3.a Martina Kaić pročitala je svoj pohvaljeni literarni rad "Kažun", a naša ravnateljica Branka Sironić uručila joj je Zahvalnicu u ime škole. Učenici su neprestano dizali ruke u zrak, ali gospođa Sanja im je sa zadovoljstvom odgovarala. Saznali su da je ukupno objavila 27 knjiga, nedavno je izdala knjigu "Ideš mi na živce", za knjigu "Mrvice iz dnevnog boravka" dobila je nagradu Grigor Vitez, živjela bi u Francuskoj ...  Nakon ugodnog druženja, Gabrijela Janjić je u ime Čitateljskog kluba zamolila Sanju za posvetu u Spomenar književnika. Pristala je s oduševljenjem jer je pronašla i posvetu svoje majke, velike Sunčane Škrinjarić. Hvala joj na veselom i nezaboravnom druženju jer nam je još više približila svoj svijet iz mašte. (tekst Lucija Pranjković i Nicol Andrić, fotografije Katarina Vujičić i Matea Madunić)


[OPŠIRNIJE]Završetak projekta "Čitamo mi, u obitelji svi"
Dragica PRŠO ŠIPTARIĆ / datum: 18. 5. 2012. 12:59

Projekt "Čitamo mi, u obitelji svi" Hrvatske mreže školskih knjižničara stigao je do samog kraja. Učenici 3.a marljivo su čitali knjige iz ruksaka sa svojim obiteljima te na takav način kvalitetno provodili zajedničke trenutke. Po zapisanim dojmovima projekt im se jako svidio te su ga preporučili knjižničarki i za buduće trećaše. Idući tjedan podijelit ćemo s vama njihove najljepše dojmove.

Hvala učenicima i roditeljima na uspješno realiziranom projektu, ravnateljici Branki i učiteljici Gordani na suradnji i podršci te Nakladi Ljevak i Školskoj knjizi na doniranim knjigama. (knjižničarka)

 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju